Etiketter

, , , ,

Grått och regn utanför dörren – och ännu en höstförkylning… Kan det vara läge för en gryta som är tillräckligt snabb för en vanlig vardag?

Det tyckte vi här hemma och knåpade ihop den här höstliga soppgrytan. Det blev djupa smaker av kött och korv, rökighet och paprika.

Men använd gärna en skinka med rejäl rökighet. Vi hade en bit rökt rådjursskinka som låg och luktade tjära i kylskåpet – och den passade perfekt. Nu kanske inte alla har så goda kontakter med jägare, men smaka på skinkan när du handlar – det är verkligen skillnad. Eller välj en bit alspånsrökt sidfläsk. Det kan vara en liten delikatess.

Det här behövs till 3 personer:
1 gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
2 morötter
1 tsk timjan
1 msk paprika pulver
aningen chilipulver/chipotlechili
1,5 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, skalade
6 dl buljong, t ex kycklingbuljong
1 lagerblad
3 potatisar
250 g chorizo
50 g rökt skinka i bit eller tjocka skivor, gärna med kraftig röksmak
1 pkt linser

Gör så här:
Skala och hacka löken och morot ganska fint. Fräs löken i olivolja. Salta & peppra. Tryck ner moroten, krydda med timjan, paprikapulver, chili och tomatpuré. Fräs en stund till. Häll i buljongen, pressa ner vitlöken, lägg i lagerbladet och låt grytan koka i ca 30 minuter.

Skala och skär potatisen i stora biter. Låt den koka i grytan ca 15 minuter.

Skiva chorizo och fräs den i olja. Lägg över korven i grytan. Ta lite vatten i stekpannan, vispa loss de goda stekresterna och häll ner det i grytan . Skölj de färdigkokta linserna och tärna skinkan. Låt linser, korv och skinka koka i ca 5 – 10 minuter.

Jag ska erkänna att det här inte är min originalidé. Utgångspunkten är en spansk soppgryta Lentejas con chorizo, som Jens Linder skrev om i DN.

Han gillar långkok och hans linsgryta görs från grunden och ska koka i 1,5 timmar. Det är hedervärt och bra, men funkar kanske inte så bra en vanlig tisdag – så jag gjorde rätten lite snabbare och mer lättlagad.