Etiketter

, , ,

Tonfisk känns lite lyxigt. Lite som om man lämnar mellanmjölkens land och gör ett tillfälligt besök vid Medelhavet.

Väljer man fryst tonfisk är den utflykten inte ens dyr, men man får en trevlig resa. Smakrik tonfisk, fyllig tomatsås och pigga toner av vitlök, kapris och rosmarin.

Nu börjar vi.

Det här behövs till 4 personer:
800 g tonfisk
2 gula lökar
olivolja
salt & svartpeppar
2 burkar körsbärstomater
5 vitlöksklyftor
1 – 2 kvistar rosmarin
1 msk kapris

Ris, bulgur eller korngrýn till maten. Eller bara sallad och ett gott surdegsbröd.

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den glansig i olivolja. Salt & peppra. Häll i körsbärstomaterna (behåll de gärna hela). Koka på svag värme tills smakerna har gått ihop, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Skala vitlöken. Riv eller finhacka den. Hacka kapris och ”barren” från rosmarin. Blanda ihop kryddorna.

Skär snitt i tonfisken och stoppa ner en mindre del av kryddröran i snitten. Lägg resten i tomatsåsen. Salta & peppra fisken.

Häll tomatsåsen i en stor ugnsform. Lägg tonfisken i såsen och kör i ugn ca 9 – 10 minuter.

Ibland är det enkla också det goda. Det gäller inte för all mat, men just för den här tonfisken tycker jag det stämmer.

Dessutom är det här mat jag blir glad över. Men det följer inte alls med in i bilden – trots att jag dukar med min allra gladaste, gula duk från Provence.

Knepet är såklart att bottna formen med tomatsåsen och lägga tonfisken över. (Jag gjorde tvärtom.) Men det är svårt att börja om när man står där med en färdig ugnsform och kameran redo…

Den som inspirerade mig att laga tonfisk i tomatsås var Bo Hagström. I den utmärkta kokboken Solens mat har han ett recept på siciliansk tonfisk där fisken får koka i 30 minuter för att sedan ätas kall. Jag förkortade tiden, uteslöt sardeller och körde den i ugnen. Lite enklare, men väl så gott.