Etiketter

, , , , ,

Det är något fel på svenska högtider – i alla fall de på hösten. De har liksom försvunnit bort i ett svart hål där ingen firar dem.

Jag menar vad har hänt med Mickelsmäss den 29 september? Det var en av årets största högtider under Medeltiden. Men vem tar nu ledigt från jobbet, ställer till med stor fest och firar?

Eller Mårtensafton den 10 november… Under den katolska tiden var denna helgdag den sista dagen man fick smörja kråset innan julfastan på 40 dagar startade. Alltså höstens motsvarighet till fettisdagen på våren. Men vem köper en gås, bjuder hem gäster och firar? Ja, alltså av oss som bor norr om Hallandsåsen…

Kvar finns Allhelgonadagen som för länge sedan var en dag när människor slapp jobba och fick tid att fira mörkhöstens ankomst den 1 november. Nu är den i hopkrympt till en nästan helt vanligt lördag.

Jag tror det finns anledning att ta efter Medeltidens människor. Fira årstidernas ankomst, känn att året har en rytm och att allt inte bara är ännu en dag i grottekvarnen!

Jag tycker du ska ställa till med fest. Stort kalas om det funkar för dig – eller bara ett par tända ljus och ett fint dukat bord. Bara du får en liten positiv knuff som tar dig genom november, den mörkaste av månader.

Kanske väljer du någon av rätterna här nedan till ditt kalas.

Om du tycker att avokadomousse med rom och räkor låter som något för historieätarna när de leker 1970-tal, så säger jag bara en sak: Smaka, det är faktiskt väldigt gott! Dessutom en hyfsat enkel förrätt som du inte behöver svettas med i flera timmar.

Enkelt är också canard confit, alltså konfiterad anka – i alla fall om du låter bli att confitera den själv. Stek anklåren i en panna, kör klyftpotatis och rödlök i ugnen. Har du tid och kraft över så ger du dig på crème fraiche-kokta jordärtskockor.

När det gäller efterrätten med mangosorbet, granatäpplekärnor & glass så blir det nästan löjligt enkelt. Kör fryst mango i mixer/matberedare, pilla ut kärnorna från granatäpplet & lägg upp glassen. Klart.

Om du tycker att bilden här nedan ser ”julig” ut så beror det på att jag gjorde mangosorbet i julas. Till den serverade jag överbliven risgrynsgröt…

Om du skulle ha en laddning risgrynsgröt i kylen, så är det helt ok att servera den tillsammans med mangosorbeten. Men om så inte är fallet, funkar det lika bra med vaniljglass. Jag lovar.