Etiketter

, , , ,

Det borde finnas en kokbok med namnet ”En måndag i november”, för aldrig är behovet av värmande tröstemat större än just de dagarna – måndagarna i november.

Känner du som jag, så ska du testa den här rätten. Mild sötma från rotfrukter och aningen kryddighet från kikärtorna. Det känns som något mormor kunde ha bjudit på, men med en twist från Mellanöstern.

Det här behövs till 2 ganska hungriga personer:
300 g rotselleri
350 g mjölig potatis
1 vitlöksklyfta, skalad
en skvätt kokspad
2 – 3 msk olivolja
salt & svartpeppar

2 lökar, gula eller röda
olivolja
salt & svartpeppar

2 påsar spenat, 130 g
olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & svartpeppar

2 – 3 dl kokta kikärtor (0,75  –  1 burk färdigkokta)
olivolja
salt & svartpapper
1 tsk spiskummin
2 tsk milt paprikapulver
cayennepeppar eller chilipeppar, smaka dig fram till rätt styrka

Gör så här:
Skala löken och skiva den tunt. Stek på svag värme i olivolja till löken har blivit riktigt mjuk. Tar sådär en 20 minuter, lite fortare om den får steka under lock en del av tiden. Salta & peppra.

Skala och skiva rotselleri och potatis. Koka i saltat vatten – med en pressad vitlöksklyfta – tills allt är mjukt. Häll av det mesta av kokvattnet, men OBS spara det. I med olivolja, salt & peppar. Stöt till ett mos, vispa med en handvisp om du vill ha det mer finfördelat. Späd med mer kokvatten om det behövs.

Värm en kastrull med olivolja, pressa i vitlöksklyftan. Lägg ner spenaten tills den slaknar. Rör och krydda med salt & peppar.

Skölj kikärtorna om de kommer från en burk. Stek i olivolja. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprika. Smaka dig fram till rätt styrka med cayenne eller chilipeppar.

Inspirationen till den här rätten kommer från bloggen Et kjökken i Istanbul. Där lagar Vidar Bergum, en ung norrman som flyttat till Turkiet, rotmos med  olivenolje. Har du inte kikat in i hans kjökken så gör det, bloggen är väl värd ett besök.