Etiketter

, , , ,

Det här verkligen pasta pronto. Man behöver bara röja runt bland kastrullerna en kvart, sedan står middagen på bordet.

Halloumin funkar som en mildare ersättning för bacon. Tillsammans med lite crème fraiche och äggula blir det en len och fyllig pasta. Mat som borde kunna få även de små middagsgästerna att ta en andra portion.

Det här behövs 4 personer:
400 g spaghetti
salt & olivolja
ca 350 g ärtor
400g halloumi, tärnad
1 dl crème fraiche (34 % är godare) eller grädde
1 – 2 dl kokspad från pastakoket
4 äggulor
mycket svartpeppar & lite salt

Gör så här:
Sätt på pastavattnet och koka spaghettin. Stek ärtorna i olivolja i en stekpanna med olivolja (mycket godare än att koka dem). Men bara kort tid så att de fortfarande är al dente.

Tärna halloumin och stek den. Kort tid och hög värme, men stek inte all osten på en gång – då blir den kokt.

Blanda ihop pastan med crème fraiche, kokspad och kanske aningen olja. Rör ner ärtorna och halloumin. Salta och vrid över riktigt mycket svartpeppar. Toppa med en äggula.

Det är något magiskt med som är gratis. Det kan få vem som helst att börja bete sig konstigt. Ta bara en hotellmatsal under semestern. Det är frukost och alla sitter där och sörplar kaffe. Man ser sig omkring på alla upplagda godsaker – och så kommer tanken ”man kanske skulle fixa ett par extra smörgåsar och ta med sig, för vi har ju i alla fall betalat för frukosten.”

Riktigt till Göran Perssons nivå har jag inte sjunkit. Det berättas att han brukar gå och äta ur påsen med smågodis innan han betalar för – resten – i kassan.

Däremot händer det att jag tar ett extra varv när jag handlar inför helgen. Du vet när olika leverantörer står och bjuder på smakbitar till vrålhungriga kunder vid halv sex-tiden på torsdagar. Då låtsas jag intresserad av något annat en stund och så återvänder jag till gratismaten och hoppas att ingen står där som ordningsvakt och säger med myndig stämma ”DU DÄR, DU HAR REDAN ÄTIT AV MATEN”.

Häromdagen var jag på den vanliga Ica-butiken – och där hittade jag Zetas reklam-kokbok Den goda medelhavsmaten. ”Köp 3 produkter från Zeta så får du kokboken” stod det på ställningen med böcker.

Jag gick genast och hämtade tre burkar kikärter, så jag skulle få boken. För den var ju i alla fall gratis!

Gör det du också, för det är faktiskt en bra och inspirerande bok. Den inspirerade i alla fall mig till den här pastan med halloumi.