Etiketter

, , , , ,

Det ser ut som en tanke. I måndags kom FN:s klimatpanel med en larmrapport om klimatet, och nu kommer jag med recept på ugnsbakad rotselleri. Det är så jäkla fotriktigt rätt, så det är nog bara linsbiffar som slår det.

Men orsaken är inte alls klimatångest. Istället så längtade jag efter risotto (inte så klimatsmart, kornotto är bättre) och jag har länge funderat på bästa sättet att ugnsbaka rotselleri.

Här slog jag ihop idéerna och fick en klart smaklig vardagsrätt. Men hoppa inte över hasselnötterna, de adderar crunch till den ganska snälla rätten. Och glöm inte bort det smälta smöret. Det ger sälta och känns som ett slags lent barndomsminne av hur mat ska smaka.

Det här behövs till 4 personer:
1 rotselleri, ca 800 g
rapsolja
salt & svartpeppar
1 dl hasselnötter
100 – 150 g smält smör

Svamprisotto
1 liten gul lök eller schalottenlök, finhackad
olja
4 dl risottoris
1 dl torrt vitt vin
ca 1,2 l buljong av en sort som du gillar (kycklingbuljong för mig)
ca 300 g champinjoner
olja & smör
salt & svartpeppar
riven parmesan efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala sellerin och skär den i tunna klyftor eller skivor. Lägg i en stor oljad ugnsform. Ringla över rapsolja, gärna kallpressad. Salta & peppra. Täck formen med folie och baka sellerin i 45 minuter. Rör runt en gång.

Skölj/torka av svampen och skär den i skivor. Stek den i olja & smör. Salta & peppra när all vätska kokat bort och svampen börjar få färg.

Fräs den finhackade löken glansig i olja. Häll i riset och fräs tills det börjar lukta popkorn. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljong så att riset täcks. (Låt buljongen småkoka i en egen kastrull). Rör om och koka på ganska låg värme till riset har absorberat vätskan. Fortsätt fylla på, röra runt & koka risotton i 20 min eller så länge som det står på förpackningen. Blanda ner svampen på slutet och osten när du tagit grytan från plattan.

Rosta nötterna i torr stekpanna. Lägg dem mellan dubbelt hushållspapper och gnid bort (det mesta av) skalet. Grovhacka.

Smält smöret.

Ät & njut – och skulle det nu vara så att du tänker ”Rotselleri och hasselnötter, det är fan ingen mat för en karl”, så kan man lägga till lite kött. Kycklingfilé med parmaskinka tror jag skulle funka bra.