Etiketter

Pasta och köttfärssås. Någon gång en fredagsbiff. Men annars ganska mycket fisk och vegetarisk mat. Det kan väl inte bli så stor klimatpåverkan…

Så där har jag tänkt, men tyvärr bidrar jag rätt mycket till den globala uppvärmningen. Det upptäckte jag när jag gick in på Icas sida Mitt klimatmål.

Jag fyllde i mina uppgifter och tryckte på Aktivera. Och så poppade resultatet upp: under augusti månad bidrog mina matvanor till 124 kg koldioxidekvivalenter.

Krångligt ord, det där koldioxidekvivalenter. Men resultatet är tyvärr inte alls svårt att förstå. Enligt FN:s klimatmål för 2030 får matkonsumtionen ge som mest 44 kilo. Med andra ord – om alla levde som jag skulle det behövas 3 jordklot.

En klen tröst är att jag – i alla fall enligt appen – har ett bättre värden än genomsnittssvensken, som bidrar med 158 kilo. Men alla mina inköp är faktiskt inte medräknade, inte fisk som jag brukar handla på Konsum, inte nödrusningarna till den lokala Willys-affären för att köpa mjölk innan de stänger.

Om man letar sig nedåt på hemsidan så finns en analys av var utsläppen ligger. Och då visar sig Mejeri & färskvaror, samt Kött vara de stora utsläppsbovarna.

Framför allt Färdigmat och Nötkött ger stora utsläpp – och det är inköp som är ganska lätta att förändra.

Låt mig ta ett exempel. Enligt uträkningen åt jag 0,7 kg helt nötkött under augusti. Det gav 19,1 kilo koldioxidekvivalenter. Men under samma tid åt jag 0.6 kilo helt fläskkött, som bara ledde till 3,5 kilo utsläpp.

Det är ganska enkelt. Hade jag bytt ut nötköttet mot fläskkött, så hade jag sänkt mina utsläpp med 15 kilo. Hade jag bytt fredagsbiffen mot kyckling så hade mina utsläpp minskat med 17,5 kilo.

Och det här är inga gigantiska uppoffringar. En saftig bit kycklinglårfilé på fredagskvällen (och ett piggt rödvin) är ganska okej.

Jag tänker följa mina utsläpp via Icas hemsida och se om jag kan få ner dem till mer acceptabla nivåer. Återkommer senare och berättar hur det går.

Men hur gör du – särskilt om du är matbloggare? Tänker du bidra till en mer hållbar matkonsumtion – eller kör du som tidigare? Du kan väl höra av dig. Jag är faktiskt nyfiken på hur du tänker.

Bilderna kommer från Icas hemsida