Etiketter

, , , , ,

Kallrökt lax kan vara fantastiskt gott. Stoppa in en bit i munnen och känn den salta, fräscha smaken. Känn hur den liksom smälter på tungan.

Tänk sedan en sås med gräddig crème fraiche och lite smak av hummer. Och så pasta därtill. Kanske lite ärtor.

Kom ihåg att det tar ungefär 10 minuter att laga den här maten – och att den kostar som när man äter fläskkotlett till middag.

Har jag fått med dig på tåget nu, så vi kan köra receptet?

Det här behövs till 3 personer:
3 portioner spaghetti eller annan pasta
2 dl crème fraiche, 34 %
1 dl mjölk
2 msk hummerfond på flaska
250 g skivad, kallrökt lax
kanske lite svartpeppar

Ärtor om man vill

Gör så här:
Sätt på pastavattnet och koka pastan. Koka upp crème fraiche och mjölk. Ha i hummerfond, rör runt och ta kastrullen från plattan. Strimla laxen och rör ner den i såsen. Pastasåsen är klar!

Ja, okej då, dra ett varv med svartpepparkvarnen.

Koka ärtorna – eller stek dem i en stekpanna.

Det finns få saker som är så misshandlade som gröna ärtor. Ofta får de bada runt alldeles för länge i kokande vatten så att de blir trista, mjöliga och liksom skrumpna.

Men om man behandlar dem väl kan man få spänstiga och söta ärtor även om man har hämtat dem från frysdisken på Ica.

Mitt förslag ser ut så här: stek ärtorna i en stekpanna i smör eller en mild olja. Stek dem bara så att de precis har tinat upp. Salta och kör ett litet varv med svartpepparkvarnen.

Vill du ha dem kokta? Lägg dem då i en kastrull. Häll på mycket salt och koka bara till den första kokbubblan visar sig. Häll då i 1 dl kallt vatten och låt dem vara kvar i vattnet tills de ska serveras.

När hustrun tycker att jag är för pedantisk med vår lilla radhusträdgård (senaste gången var väl ungefär 2003 på våren), då kallar hon mig för radhusfascist.

Om hon får se den här texten blir väl omdömet ”ärtfascist”. Det är visserligen bättre än ”ärthjärna”, men säkrast är väl att gömma det här blogginlägget…