Etiketter

, , ,

Det finns två helt olika typer av människor. De som är kreativa, slarviga. De som kan komma på fantastiska idéer, men sedan inte riktigt kommer ihåg vad de gjorde.

Och så finns alla kamrerstyperna. De där som alltid kan alla decimalerna, men inte alltid kommer på vad de ska användas till.

Jag får erkänna att jag känner igen mig mer i den första typen, kanske särskilt när det handlar om matlagning.

Ofta får jag nya idéer på maträtter. Eller ja, om jag ska vara uppriktig så kommer det upp fler idéer än vad jag hinner med att laga. Inspiration hämtar jag ofta från tidningar och nätet – sedan ligger idéerna där och skvalpar runt i hjärnan… Ända fram till en färdig matidé ploppar upp i huvudet.

Det här har sina fördelar som matbloggare: idéerna tar liksom aldrig slut. Däremot händer det att jag inte riktigt har koll på alla måtten – och så står jag där med ett tydligt smakminne, men utan att veta exakt hur många matskedar jag använt.

Så var det när jag gjorde torskrygg blanquette. Jag röjde runt bland kastruller och skärbrädor. Resultatet blev en smakrik fisk med tydliga toner av svamp, crème fraiche och vin.

Men hur många matskedar hackade örtkryddor jag använde… Tja en liten näve. På ett ungefär.

Det här behövs till 6 personer:
1,2 kg torskrygg
olivolja
salt & lite svartpeppar

5 – 6 schalottenlökar
500 g champinjoner
olivolja eller smör
salt & svartpeppar
2 dl crème fraiche, 34 %
2 dl torrt vitt vin
1 liten näve hackade örtkryddor, t ex persilja och timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka löken. Lägg den i en kastrull med olja. Salta & peppra. Stek på svag värme en stund. Rör ibland. I med crème fraiche och vin. Rör/vispa så att allt fördelas jämt. Låt koka ett par minuter

Skölj/torka av svampen och skiva den. Stek i lite smör eller olja tills all vätska kokat in. Salta & peppra. Tryck i lite mer smör eller olja och fräs till svampen fått lite färg. Lägg över svampen i lökkastrullen och rör ner de hackade örtkryddorna.

Lägg fisken i en stor oljad ugnsform. Salta & peppra lite. Häll svamp-löksåsen över fisken. Sätt in i ugnen tills torsken är klar och skivar sig fint när du trycker lätt på den med ett finger.

Hur lång tid det tar? Tja, en 20 minuter. Men det beror på hur tjock fisk du har.

Den här matidén började med att jag hittade ett antal recept på fisk ”blanquette” på franska matsajter. Jag gjorde som vanligt – lät idéerna vandra omkring i huvudet. Och en dag så stod jag där med den här torskryggen i en ugnsform.

Men jag har ingen aning om vad ”banquette” betyder. Trycker man in ordet i Google translate så översätts det med blanquette. Jovisst, man tackar. Mycket hjälpsamt och användbart…

Tar man omvägen över blanquette de veau och översätter till engelska så blir det veal stew, alltså kalvköttsgryta.

Känns som en hyfsat bra förklaring – att jag har gjort en gryta. Men jag undrar fortfarande över ordet, för det måste väl vara samma ord som blankett?