Etiketter

, ,

På påskafton ska man äta lamm. Gärna en stor lammstek som stekts ett par timmar i ugnen tillsammans med vitlök och rosmarin.

Men hur gör man om man inte har varit så där überduktig, förutseende och förberett den stora lammsteken?

Rusar ner till affären och köper lammfärs, såklart. Väl hemma gör du lammburgare och en smakrik risotto.  Om du vill kör du även sötpotatis i ugnen.

Det här behövs till 4 (hungriga) personer:
750 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
ganska rejält med svartpeppar
olivolja

600 g sötpotatis
olivolja & salt

4 dl risottoris
2 schalottenlökar
olivolja
1 dl torrt vitt vin
1,25 l kycklingbuljong, vatten + tärning
60 g rostade pinjekärnor (1 liten påse)
1 dl riven parmesan

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i klyftor eller tärningar. Lägg dem i en långpanna (men se till att det bara är ett lager sötpotatis, annars blir det lite som kokt potatis). Ringla över olja och blanda runt. Kör i ugnen i 25 – 35 grader. Salta. Rör runt någon gång under tiden i ugnen.

Skala och hacka löken. Fräs glansig i olja. I med riset och fräs tills det börjar lukta lite som popcorn. Häll i vinet och låt det koka in. Häll på buljong så att det täcker riset. Låt småkoka i 20 minuter. Rör runt ibland så det inte fastnar i botten. Späd vartefter med buljong (som får småkoka i en kastrull vid sidan om). Blanda på slutet ner riven parmesan och pinjekärnor som rostats i en torr stekpanna. Men se till att det är mycket vätska kvar i risotton – då behövs ingen sås.

Pressa ner vitlöken i lammfärsen och blanda med salt och svartpeppar. Går lättast med händerna. (Stek en litet prov och testa så smaken är den rätta.) Ta vatten på händerna och forma hamburgare. Stek i olja på medelvärme. Vänd ofta, annars kan vitlöken brännas.

Skulle du ändå envisas med en lammstek så kan jag rekommendera Fransk lammstek med citron, vitlök & örter eller Lammstek från Provence.

Oavsett vad du väljer så önskar jag dig en Glad Påsk.