Etiketter

, , , ,

Spaghetti Carbonara kan vara världens mest uttjatade maträtt. Den tycks kicka igång något i barnamunnar, och när det blir dags att bestämma middag skriker barnen ”carbonara” så högt att föräldrarna ger upp och slänger baconbitarna i pannan.

Så var det i alla för oss. Under 10 – 15 år åt vi spaghetti carbonara var annan vecka – ända tills jag fick nog och gjorde slut med pastarätten.

Men nu har det hänt något. Med rökt sidfläsk istället för bacon… med stekta ärtor istället för kokta… med lite crème fraiche och pastavatten… så kan carbonaran vara en liten delikatess.

Buon appetito!

Det här behövs till 4 personer:
350 g rökt sidfläsk
olivolja
350 g frysta ärtor
lite salt & mycket svartpeppar
½ dl crème fraiche, 34 %
½ dl kokvatten från pastakoket

4 portioner spaghetti
4 äggulor

Parmesan

Gör så här:
Skiva det röka fläsket, skär bort svålen och strimla skivorna. Stek i lite olivolja. Vrid över rejält med svartpeppar. Ta upp fläsket, lägg ner frysta ärtor och lite olja. Stek tills ärtorna är al dente-klara. På med lite salt & mycket peppar.

Koka pastan al dente och häll av den men spara lite av kokvattnet. Blanda pasta med fläsk, ärtor, crème fraiche och lite vatten från pastakoket. Låt allt bli varmt.

Flaga över lite parmesan. Toppa med en äggula per person.

Omsorg om detaljerna var det… Ta bara det där med ärtor. Överkokta ärtor smakar liksom mjöligt och trist, men lättstekta ärtor har kvar sin spänst – och en trevlig sötma som bryter fint mot det salta fläsket.

Testa själv. Det är de värda, de där små gröna sakerna som man så ofta glömmer bort.