Etiketter

, , , ,

Vilken gryta det här är! Fyllighet från kyckling och svamp, pigg syra från vinet och så lite len gräddighet.

Det var länge sedan vi lagade den här kycklinggrytan här hemma. Jag tror inte det har blivit av sedan jag skrev om den hösten 2012 – kanske är det därför jag blir så positivt överraskad.

I det här uppdaterade receptet är det lite mindre vin (man behöver faktiskt inte hälla hela flaskan i kastrullen), och lite mer timjan. Men annars är det samma gryta som hösten 2012.

Prova den gärna, det är den faktiskt värd. Men använd ekologisk kyckling som smakar mycket mer. Jag vet att ekologisk kycklingfilé har ett hutlöst pris, men kycklingben är mycket mer plånboksvänligt.

Det här behövs till 4 personer:
1,2 kg kycklingben eller andra kycklingdelar
8 schalottenlökar
400 g champinjoner
1 pkt tärnad bacon (140 g)
smör eller rapsolja
salt & svartpeppar
1tsk torkad timjan (eller en större bukett färsk)
1 – 2 lagerblad
3 vitlöksklyftor
50 cl Riesling eller annat torrt, vitt vin
2 – 3 tsk fransk senap
1 dryg dl crème fraiche, 34 %

Gör så här:
Skala löken. Skiva svampen. Fräs bacon i en stekgryta eller tjockbottnad gryta. Lägg i löken och låt den fräsa med en stund. Ta upp bacon och lök, och låt rinna av.

Fräs kycklingdelarna i baconfettet och ev lite neutral olja eller smör. Krydda. Pressa i vitlöken. Klicka i senap. Häll på vinet och låt grytan koka i 30 minuter, eller tills kycklingköttet är helt genomstekt (vitt). Lägg i löken när det återstår 15 – 20 minuter av koktiden.

Fräs under tiden svampen, så den får färg. Krydda med salt & peppar. Lägg i svamp och bacon när 5 minuter av koktiden återstår.

Häll i crème fraiche på slutet. Låt allt koka upp. Smaka, kanske behövs det mer kryddor.

För en tid sedan hade vi en kompis som sov över här när han var i Göteborg på jobb. Som en gå-bort-present hade han med sig saltet som man kan skymta överst till höger på bilden. Det är stora bitar av massivt salt och så ett litet rivjärn med hållare.

Egentligen är det en onödig pryl. Saltsmaken blir den samma. Men man blir lite lycklig av den; det är liksom kul när man sitter där och river lite extra salt på maten.