Etiketter

Första gången jag tänkte på ett vin som en personlighet var när jag drack ett rött vin från norra Rhône-dalen. Det var slankt och liksom elegant, men tydligt och precist. Jag tänkte omedelbart på en slank fransyska med vass tunga som kunde täppa till truten på vilken buse som helst från Front National.

Sedan har det fortsätt. Jag har träffat på röda karlakarlar med fast handslag och rak kommunikation. Sirliga, äldre damer som försiktigt rör sig i det vita vinets värld. Och allt däremellan.

Men Dopff & Irion Riesling 2016 (89 kronor), om det vinet var en personlighet, vem skulle det i så fall vara? Den bussiga kompisen, såklart. Du vet den där som ser till att alla har det bra. Den som kommer ihåg att köpa med sig kaffebröd till fredagsfikan på jobbet och den som håller rätt på när arbetskamraternas barn fyller år.

Jag tror det beror på att vinet liksom är öppet. Lukten flödar rätt emot en med toner av äpple och päron, citrussyra och lite honungssötma. Det är hintar som följer med in i munnen, men viktigast är syran. Den finns där, men den är så integrerad att den smyger försiktigt runt hörnen.

Den skrämmer inte bort räkan om en sådan skulle ha letat sig in i din mun. Plattfisken går säker, likaså kycklingen. (Testa gärna vinet med Coq au Riesling).

Resultatet är helt enkelt ett användbart vin som funkar ihop med många olika ingredienser. Om du inte vill dricka det bara så där. Då föreslår jag en tidig sommarkväll när solen har börjat sin väg ner mot träden – men glöm inte bort att kyla vinet när du sitter där i sommarkvällen.