Etiketter

, , ,

Alla som stuckit ner näsan i ett glas Riesling vet att det luktar äpple och päron. En del har kanske fått uppleva mineral och till och med petroleum. Men vet du hur jordmånen påverkar lukt och smak?

Lerjordar ger kraftiga viner, och skifferjordar skapar viner med rökighet. Om Riesling-stocken har vuxit i märgel så får det färdiga vinet toner av grapefrukt. Det här berättar Allt om Vin på sin hemsida (som tydligen numera är ett samarbete med Expressen). Har du inte upptäckt sajten är det kanske läge att göra det.

Artikeln ”Rieslingdruvan i Alsace – fyllig och fruktig” är en klart trevlig läsning för den som gillar vin och för den som tycker att Alsace är ett trevligt ställe på jorden.

Där berättas också varför Alsace är perfekt för Rieslingdruvan. Relativt svalt klimat med lite regn. Soliga, varma dagar och svala nätter – allt det här har provinsen i nordöstra Frankrike.

Dessutom är det ganska bra info för den som letar semestermål. Vem vill inte ha sol och värme på dagarna och nätter som är så pass svala att man slipper ligga och svettas i sängen?