Etiketter

, , , , ,

Det finns något sympatiskt med att man kan välja vilket alternativ man vill äta, ungefär som man gör när man äter smörgåsbord eller som det brukar se ut runt grillarna på sommaren.

Men man kan faktiskt göra en ”mixed grill” även på vintern, även om man steker köttet istället för att grilla det. Ugnsrostar man lite olika grönsaker och droppar över olivolja, så kan man välja tillbehören från ett grönsaksbord.

Lätt och fräscht. Och ganska nyttigt.

Det här behövs till 4 personer:
700 g kött, t ex fläskkarré eller kycklingfilé, lammskivor eller god korv
olivolja
salt & svartpeppar

Ett gäng goda grönsaker t ex:
½ spetskål
1 rödlök
2 paprikor, t ex gul och röd
1 liten squash
250 g körsbärstomater
salt, svartpeppar & aningen cayennepeppar
olivolja
färsk timjan att strö över

Klyftpotatis till om man vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och fixa till grönsakerna. Skär spetskålen i ganska tunna klyftor. Lägg i en oljad ugnsform. Salta, peppra och droppa över lite olivolja. Kör i ugnen i 30 – 35 minuter.

Efter 10 minuter: lägg i skalad och klyftad rödlök, och rör runt grönsakerna.  5 minuter senare är det dags att lägga på urkärnad paprika, skuren i mindre bitar/klyftor – och att röra runt. Ytterligare 5 minuter senare: på med squash skuren i klyftor och körsbärstomater, men stick hål på tomaterna med en gaffel först. På med lite mer salt, peppar & aningen cayenne.

Kör 10 – 15 minuter i ugnen tills allt är färdigt men fortfarande al dente. Droppa över lite olivolja och toppa med lite hackad, färsk timjan.

Stek köttet och korven i olivolja. Salta & svartpeppra.

Det finns människor som grillar även på vintern. En gång för länge sedan hade jag en arbetskamrat som kom ifrån Argentina; det var en man som aldrig släppte sitt hemlands assado-kultur. På hans uteplats stod alltid grillen beredd på en rejäl köttbit. Och där stod han själv mitt i februarisnön och vände t-benstekar och stora bitar högrev.

Han och jag var lika intresserade av mat, även om han nog var den hungrigaste av oss. En tidig fredagskväll ringde jag honom för att få lite tips om vad jag skulle göra med en fläskfilé.

– Mmm, slå in den i bacon och stek den ugnen. Det blir väldigt saftigt och gott, sade han med tydlig spansk accent. Jag har just ätit, men fan vad hungrig jag blir.