Etiketter

, , , , , ,

”Det är inte svårare att göra moules marinières än att steka falukorv”, brukar matintresserade besserwissrar säga med ett förmanande finger uppe i luften.

Nävisst, brukar jag tänka. Det är bara det där med musslorna. Man ska hålla rätt på om musslorna är levande, om de sluter sig innan tillagningen och om de öppnar sig under koket – annars kan man bli lätt matförgiftad och dålig i magen…

Allt det där slipper man med förkokta, frysta musslor. Äntligen är den här musselsoppan lika lätt som att steka falukorv. På riktigt.

Testa själv! Risken att du blir besviken är ganska liten, men det klart du ska nog gilla musslor…

Det här behövs till 4 personer (förrätt), 2 personer (huvudrätt):
2 pkt (à 450 g) förkokta, frysta blåmusslor, tinade (obs spara spadet)
6 schalottenlökar
olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
lite salt & svartpeppar
spadet från musslorna
3 dl crème fraiche, 34 %
3 dl torrt vitt vin
lite hummerfond på flaska, kanske ½ tsk
1 bunt bladpersilja, bara de strimlade bladen

Gör så här:
Tina musslorna. Skala och hacka schalottenlöken. Ta en stor gryta. Fräs löken glansig i olivolja. Salta, peppra och pressa ner vitlöken. Häll i musselspadet, vin och crème fraiche. Droppa i hummerfond tills du får en smak du gillar. Koka 8 – 10 minuter tills löken är helt genomkokt.

Häll i strimlad persilja och musslorna. Koka ytterligare 3 – 4 minuter. Vänd försiktigt runt musslorna någon gång så alla skaldjuren får kontakt med den goda soppan.

Svårare än så var det inte. Men kolla när du äter så ingen mussla är helt stängd; i så fall slänger man den.

Efter tiden vid spisen kommer det trevligaste. Häll upp soppan i tallrikar och ett gott vin i glasen. Ta kanske en bit surdegsbaguette därtill.

Om du vill kan du äta musselsoppan på franska. Då tar du ett helt musselskal och använder som pincett när de andra musslorna ska tas loss. Ett halvt skal kan du använda som ”sked” för att få upp spadet.

Kul och lite rustikt. Ungefär som att käka kycklingben med fingrarna.