Etiketter

, ,

I Medelhavsländer kan man bjuda in grannar och vänner på en aperitif. Men i Sverige finns liksom ingenting mellan en fika med Bregottasken på bordet och en full middag med mat…

Utom i adventstider, då kan man bjuda in grannar och vänner på en glögg Antingen bara en kopp rykande varmt vin eller ett helt bord med godsaker.

Men vi tar det från början. Gör gärna en Vin chaud med rött vin, vaniljstång och bara lite socker. Mycket fräschare och godare, om du frågar mig som aldrig har förstått varför glöggproducenterna måste tappa hela påsen med socker i blandningskaret.

Vill man ha tilltugg kan man göra små ”tarte” med rödlök & chèvre som syns på bilden här ovanför. Fräscht och lite syra – och superenkelt om man använder färdig smördeg.

Det gäller också för lite större tarte med päron och den fylliga blåmögelosten Saint Agur. Bara att trycka fast fyllningen på smördegen och langa in dem i ugnen.

Lite större tålamod får man ha om man ska fixa kompott och marmelad av fikon. Man måste i alla fall vara ute ett par timmar innan för att göra fikonmarmelad till Brie och Saint Agur. Men sedan håller sig marmeladen i alla fall genom hela glöggsäsongen.

Fikonkompott med Appenzeller & Gruyère är en fantastisk ostavslutning på en middag. Men den skäms inte för sig en sen eftermiddag när man har samlat några vänner omkring sig.

Vill man fixa ännu lite mer så kan man göra små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad. De funkar bra på ett mingel, men går också bra efter ett glas rom. Men jag har aldrig hört någon som har bjuder in grannarna på ett glas rom…

Okej, börjar du bli trött nu av tankarna på allt pysslande med tilltugg och sötsaker – själv kommer jag aldrig att få titeln ”Året efterrättsamatör” – så finns det mycket enklare sätt att fixa guldkant på glöggtillvaron. Ta fram lite pepparkakor och en vanlig ädelost. Lägg en tunn skiva ost på pepparkakan, ta en tugga och lite varm glögg.

Och njut! Oavsett om du unnar dig ett litet glas glögg själv eller ställer till stort kalas – så handlar det om att njuta och ta det lite lugnt.