Etiketter

, , , ,

Mycket enklare än så här blir inte matlagning. Man ställer sig vid skärbrädan i två minuter. Tar ett steg till spisen och fräser grönsaker och kryddor. Lägger i sardinerna. Sedan är den här vardagspastan klar.

Ja, det klart. Man måste koka pastan också.

Det här behövs till 4 personer:
3 – 4 schalottenlökar
olivolja
4 vitlöksklyftor
2 chili, spansk peppar
1 burk soltorkade tomater
2 askar sardiner i olja
1 stor bunt slätbladig persilja
ca 15 svarta oliver
salt & svartpeppar

Pasta efter tycke och smak

Gör så här:
Sätt på pastavattnet, längre tid än så tar inte sardinsåsen. Skala och hacka schalottenlöken. Kärna ur chilin om du inte vill ha rejält stark sås och strimla dem. Fräs i olja tills löken börjar bli blank. Strimla tomaterna (om du inte har färdigstrimlade, förstås). Lägg ner i grytan.

Häll av oljan från sardinerna och dela i mindre bitar. Strimla bladen från persiljan. Låt sardiner, persilja och oliver bli varmt i kastrullen. Salta & peppra.

Klart. Och ungefär samtidigt borde pastan ha kokat färdigt.

Recept på spaghettis aux sardines finns det ganska gott om på franska sajter. Jag är osäker på hur ”fransk” den här rätten är, för ibland finns den med tillägg om att rätten kommer från Sicilien.

Men det gör inget för det blir till en snabb och bra vardagspasta. Leta gärna på de franska sajterna – och tryck på google-translate om du är lika bra på franska som jag. Eller leta upp Sardiner med vitlök och mynta på Spiselandslaget.

Jag erkänner. Det är därifrån jag har fått idén att göra pastasås med sardiner.