Etiketter

, , , , , , ,

Det händer att människor frågar mig vad jag för favoriträtt – och jag vet aldrig vad jag ska svara. Ibland längtar jag efter sydfranska smaker som en len ratatouille eller en smakrik fisksoppa. Vid andra tillfällen kan det vara rustik husmanskost som Janssons frestelse eller en surkålsgryta från Alsace.

Poängen är att jag inte har några favoriträtter. Bara saker jag är sugen på just då.

Den senaste tiden har suget efter kallrökt lax varit stort. Jag har stått där vid kyldisken på Ica och tvekat, men på något sätt har handen sträckts ut och ett paket med den rökta fisken har hamnat i kundvagnen.

Och hamnar det i kundvagnen så hamnar det på bordet. Här får laxen sällskap av superkombon dillcrème. Men jag har också lagt till kokt matvete blandat med tärnat äpple, en överraskande bra blandning som gifter sig fint med fisken.

Det blir en smårätt, avsett för de gånger man inte ska äta en jättemiddag. Kanske en brunch med rostat bröd och äggröra eller bara vanliga hårdkokta ägg.

Det här behövs till 4 personer (som mindre rätt):
300 g kallrökt lax
2 portioner matvete, kokt
2 röda äpplen

Dillcrème
1 knippe dill, hackad
2 dl crème fraiche, 34 %
½ dl majonnäs
½ msk fransk senap
salt & svartpeppar

Ägg eller äggröra – om man vill

Gör så här:
Fixa äggen och koka matvetet. Blanda sedan matvetet med urkärnat, fintärnat äpple.

Vispa crème fraiche så att det får samma konsistens som vispad grädde. Blanda försiktigt ner majonnäs, hackad dill och fransk senap. Krydda med salt & peppar efter smak.

Letar du efter en förrätt med kallrökt lax så kan du ta mindre matvete och utesluta äggen. Funkar kanske särskilt bra de årstider när smaklökarna är inställda på traditionell svensk mat, som jul, påsk eller midsommar.

Känner du dig ändå inte övertygad så kan du testa en kusin till den här rätten: Kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin.

Bon appétit!