Etiketter

, , , , ,

Polpette de Provence smakar som ett ljuvt barndomsminne. Du vet som minnet av de där nygräddade kardemummabullarna som man åt medan de fortfarande var varma – eller när man slickade av vispen som smakade chokladkaksdeg.

Det är milt och lent, men fylligt och smakrikt.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
½ aubergine
1 gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
1 rågad msk tomatpuré
1 burk hela tomater (eller krossade)
½ – 1 burk vatten
1 klyfta vitlök, skalad
1 lagerblad
½ – 1 tsk honung
1 liten bukett timjan, bundet med steksnöre

Köttbullarna
500 g blandfärs eller kalvfärs
2 schalottenlökar
1 ägg
1 vitlöksklyfta, skalad
2 rågade msk hackad persilja
salt & svartpeppar
vetemjöl
olivolja

Ris, pasta – eller belugalinser med lök & soltorkad tomat

Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Tärna aubergine och strö över lite salt. Skala och hacka löken. Fräs den glansig i olja. Krydda med salt & peppar, tryck i tomatpuré och lägg i auberginetärningarna (skölj först av saltet!). Fräs lite till. I med burktomater (klipp sönder dem med en sax direkt i burken), vatten, lagerblad, vitlök och honung. Bind ihop timjan med ett sektsnöre och stoppa ner i grytan. Låt den koka i 15 minuter medan du fixar köttbullarna.

Skala och finhacka schalottenlök. Blanda löken med köttfärs, ägg, pressad vitlök och hackad persilja. Salta & peppra. Stek en provbulle och kolla smaken.

Häll upp vetemjöl på en tallrik. Ta vatten på händerna och rulla köttbullar av smeten. Rulla runt köttbullarna i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl och bryn dem i olja.

Lägg ner dem i tomatsåsen och koka grytan i 10 minuter.

Ät & njut. Visst känns det lite som om barndomen återvände när smaklökarna träffar de milda köttbullarna och den varmt kryddade tomatsåsen?