Etiketter

, , , , ,

Nästa gång du gör en chiligryta, utrusta dig då med en liten bit mörk choklad. Knapra gärna på chokladen under tiden grytan blir färdig, men se till att ha en eller två rutor kvar. När grytan har kokat klart så bryter du sönder den sista biten och låter den smälta ner i grytan.

Och poff, så exploderar smaken. Den blir både fylligare och djupare.

Det gäller för den här vegogrytan, men naturligtvis även för alla andra chiligrytor med högrev eller köttfärs. Prova själv.

Det här behövs för 3 – 4 personer:
1 gul lök
olja
1 morot
2 tsk spiskummin
ca 1,5 tsk chilipeppar, chipotlepeppar
1 chili, spansk peppar
2 tsk tomatpuré
2 tsk honung
1 burk hela tomater (eller krossade)
2 dl ganska stark buljong, vegetarisk eller kyckling
2 vitlöksklyftor
½ – 1 paprika, gul eller röd
1 pkt linser
1 pkt vita bönor, naturella
ca 2 rutor mörk choklad
2 tsk oregano

Gör så här:
Skala och fintärna lök och morot. Kärna ur chilin och strimla den. Fräs löken i olja tills den mjukar. Lägg i morot, spiskummin, chilipeppar, strimlad chili och tomatpuré och fräs en stund till.

Klipp sönder tomaterna direkt i burken (enklast & godast). I med tomaterna och buljongen och koka upp.

Låt chilin koka 25 minuter. Skär under tiden paprikan i grova strimlor. Skölj linser och vita bönor. Lägg i paprikan när det återstår 10 minuter, och bönor & linser när det är 5 minuter kvar. Låt chokladen smälta ner på slutet och krydda med oregano.

Grytor är inte direkt teoretisk fysik. Skulle du ha lite andra grönsaker längst ner i kylen så testa att ta med dem också. Och är du lika skeptisk mot vita bönor (som hustrun) så kan du naturligtvis ta mer grönsaker och hoppa över bönorna.

Men glöm inte chokladen. Det är den som gör den stora skillnaden.