Etiketter

, , ,

Det blev ingen lammstek till påsk. Men vi kunde tydligen inte hålla oss, för bara lite senare åkte den där möra köttbiten in i ugnen. Den här gången blev det en lammstek full med aromatiska kryddor.

Jag vet inte om du har tänkt på det, men kryddor som kanel och kardemumma funkar fantastiskt bra i matlagning. Det blir en rund, hög smak – utan att vara så där chilihet.

Det här behövs till 5 personer:
1 kg benfri lammstek
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
svartpeppar
1 msk kryddblandning

Kryddblandningen
1 msk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk malen kardemumma
2 krm kanel
2 krm cayennepeppar

Ugnstomater
ca 350 g körsbärstomater, gärna på kvist
olja
lite salt & svartpeppar

Kryddyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
rivet skal av 1 ekologisk citron
salt & svartpeppar
pressad citron efter smak, kanske 1 msk

Tillbehör
Kryddig hummus med citron
Ris

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen (det ska bara vara malda kryddor). Blanda pressad citron och olja, pensla steken. Strö över salt och dra några varv med svartpepparkvarnen. Gnid in steken med 1 msk av kryddblandningen och lägg den i en oljad ugnsform.

Skjut in lammsteken i ugnen och stek till innertemperaturen är 60 grader. Det tar  ca 3 timmar. Höj värmen till 225 grader och låt steken få fin färg i 5 – 10 minuter.

Lägg ugnsfolie över steken och låt den vila i ca 10 minuter innan den skärs upp.

Olja en form för tomaterna och låt de steka i ugnen i 15 – 20 minuter. Salta lätt och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Riv citronen med ett rivjärn eller zestjärn. (OBS Ta bara med det gula av skalet, det vita är beskt). Blanda med den turkiska yoghurten, salta & svartpeppra. Smaka av med pressad citron.

Ät & njut av lammsteken. Glöm inte kryddhummus och den svalkande citronyoghurten – och glöm inte ett glas rödvin, men det behöver jag väl inte påpeka.

Lite inspiration till det här receptet har jag fått från Jens Linder, matskribent på DN. Han har lagat en lammstek på låg temperatur med en kryddblandning från Oman.

Jag kommer inte längre ihåg exakt hur receptet och kryddblandningen såg ut, men det är väl lika bra att man erkänner varifrån originalidén kommer.