Etiketter

, , , , ,

torskrygg-m-ortaioli

För länge sedan åt vi ofta kummel hemma hos oss. Vi gjorde en fiskgratäng med crème fraiche och örter, och varje gång förundrades jag över den vita, fasta och goda fisken.

Häromdagen hittade jag ett franskt recept med kummel, och tänkte ”kul, nu ska jag trava iväg till fiskaffären och handla den där fisken som det var så länge sedan vi åt”.

Det tänkte jag ända tills jag såg kilopriset på fisken. Då letade jag upp torskrygg på extrapris istället.

Men egentligen ska det vara kummel. Du får väl gå in till chefen och tala om för henne (eller honom) att du ska ha löneökning så att du kan betala för ingredienserna till de recept som du hittar på nätet.

Just det argumentet öppnar oanade möjligheter. Vad sägs om skaldjurstillägg? Oxfilé-till-nyårsaftons-tillägg? Eller champagnetillägg?

Det här behövs till 4 personer:
700 g torskrygg eller kummel
olivolja
salt & svartpeppar

Örtaioli
en bit vitt bröd, t ex stor som en valnöt
2 – 3 tsk pressad citron
2 tsk vatten
2 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta, skalad och riven eller pressad
2 äggulor
2 dl olja, mest neutral olja, lite olivolja
salt & svartpeppar
½ kruka dragon, hackade blad
½ knippe bladpersilja, hackade blad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i en oljad ugnsform. Salta & peppra, och låt fisken ligga där och vila medan du gör aiolin.

Låt en bit bröd svälla i vatten och pressad citron ett par minuter. Lägg brödet, senap och äggulor i en mixer. Pressa eller riv ner vitlöken. Sätt mixern på medelhastighet. Häll i oljan, först droppvis och efter en stund i en tunn stråle. (Att göra aioli är som att göra majonnäs, men lättare). Till sist lägger du i de hackade örterna, kör mixern ett par varv till. Smaka av med salt och peppar.

Blir aiolin för tjock kan du tunna den med ett par teskedar vatten.

Sätt in fisken i ugnen. Fisken ska bli vit och fin inuti – då är den klar. För torskrygg tar det en 12 – 15 minuter innan den skivar sig så där fint.