Etiketter

Vad är det man letar efter när man travar fram mellan gångarna på Bolaget? Ibland är det något nytt och överraskande. Ibland är det något som inte gräver ett alltför djupt hål i plånboken. Men ofta är det ett pålitligt vin som funkar på fredagskvällen – och som är tillräckligt följsamt för att funka bra till maten.

Tänker du dig en  middag med lamm eller fläskfilé – kanske inte alltför ovanligt under påsken – så kan du rycka en flaska Mas Janeil 2015 från den franska hyllan. Det är ett fruktigt vin med kryddighet och djup.

18-åringen, som har familjens mest fantasifulla näsa säger att det luktar som nya gummimattor man tar fram på gympan. Jag tror att det är syrah-doften han menar. Men även för den som inte har lika vågade associationer är det ett trevligt vin att sätta under näsan. Lite bär, aningen sötma.

I munnen är det tillräckligt rakryggat för att bjuda upp till dans med biffen eller annat kött. Men samtidigt tillräckligt lyhört för att inte sätta sig över maten, så som riktigt egensinniga viner ibland kan göra.

Kort sagt: det är ett schysst rödtjut från Roussillon som gör sig bra på matbordet – även de kvällar när det ska vara lite finare och festligare.

99 kronor för du lämna som ersättning när du går ut genom kassan på Systemet.