Etiketter

, , , ,

kycklinggryta-m-surkal

Vad ska man äta när det fortfarande kan vara bitande kallt ute, men ljuset på kvällarna börjar dröja sig kvar i vårskymningen? Mitt svar: Choucroute, alltså surkålsgryta från Alsace.

Här har den blivit ännu lite lättare eftersom kyckling har ersatt korv och fläskkött. Men det blir ändå till en ”riktig” choucroute där syran från vin och surkål gifter sig med röksmaken från bacon och mustigheten från köttet. Gott – om du frågar mig.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1,2 kg kycklingben
280 g bacon i tärningar
olja eller smör
2 gula lökar, skalade och skivade
2 mindre äpplen, urkärnade och skivade
salt & svartpeppar
700 g surkål
5 dl vitt torrt vin med hög syra, t ex Riesling
2,5 dl kycklingbuljong, vatten + tärning eller fond
2 lagerblad
1 bunt färsk timjan, bundet med bomullssnöre till en bukett

Kokt potatis & fransk senap

Gör så här:
Fräs bacon i en tjockbottnad gryta. Ta upp bacon och låt fettet rinna av. Fräs löken i baconfettet (kanske lite olja eller smör). Lägg i skivat äpple och låt det steka med, salta & peppra. Skölj surkålen och lägg ner den i grytan. I med vin, kycklingbuljong, lagerblad och timjan. Låt grytan koka medan du fixar resten.

Bryn kycklingbenen i olja (inte olivolja) eller smör. Salta & peppra. Lägg ner kyckling och bacon och koka ytterligare 30 minuter.

Klart – i alla fall om du kokat potatisen och satt fram den franska senapen.

Choucroute garnie är den traditionella surkålsgrytan från Alsace. Den lagas med kött och rökt korv – och det är nästan omöjligt att misslyckas med den.

Utom en gång när vi en varm sommardag i Strasbourg skulle käka middag. Vi satte oss på en uteservering mellan Place Gutenberg och Katedralen och beställde. Och in på bordet kom iskall Riesling och en ångande tallrik surkål med tillbehör. Det vattnades i munnen och jag tog den första tuggan – som nästan inte smakade någonting.

Hur en restaurang så fullständigt kan misslyckas med något så enkelt är en gåta. Men svaret stavas väl ”turistfälla”.

Sensmoral: ska du äta mat i Strasbourg, akta dig då för gatan Rue Mercière som går mellan Katedralen och Place Gutenberg.