Etiketter

, , ,

linssallad-m-rattika-o-paprika

I julklapp fick jag en mandolin. Ja, alltså inte ett musikinstrument, utan en sådan där skärbräda med vass kniv – och nu undrar jag hur man kunde leva utan den. Helt plötsligt blir lök och tomater och paprika så där tunt och tjusigt skivat som det brukar vara på bild. Och så lyfts smaken av de tunna skivorna.

Här har jag skivat rättika och paprika till en fräsch sallad. Smakligt, nyttigt och gott – och inte helt fel att bygga salladen på linser, nu när grönsaksskörden i Sydeuropa har frusit inne.

Det här behövs till 4 personer:
1 pkt linser, eller 3 dl egenkokta
½ schalottenlök
ca 10 cm rättika
1 röd paprika
1 liten bunt persilja

Vinägrett
3 msk olivolja
1,5 msk mild, god vitvinsvinäger
salt, svartpeppar och lite örtkryddor som du gillar, t ex oregano

Gör så här:
Skölj linserna om det kommer från en tetra. Skala och hacka löken. Skala rättikan. Skölj, kärna ur och dela paprikan. Skiva rättika och paprika tunt. Hacka lite persilja.

Vispa ihop vinägretten – och blanda salladen med vinägretten. Klart.

Hustrun är en klok och förstående kvinna, trots att hon är lite burdus när hon talar om hur mycket jag äter. Men hon har en konstighet: hon gillar inte baljväxter som linser.

Så det är med viss tvekan jag ställer fram linssalladen på bordet. Hennes ögon lyser av ja-jag-måste-väl-äta-det-här-det-är-ju-så-förbannat-nyttigt. Men hon tar en gaffel sallad, skiner upp och konstaterar:

– Det här var ju gott!

Ibland får man vara profet i sitt eget kök…