Etiketter

, , ,

Dagens gåta: Vad är det som skummar på tallriken, och har en lätt & elegant balans mellan sötma från ärtor och syra från citron & mousserande vin?

Ja, det klart att du redan vet. Svaret står ju i rubriken…. Men visst är det Crème Ninon, den elegantaste av förrättssoppor – man häller skumpa rakt ner i sopptallriken. Samtidigt oslagbart enkelt att laga.

Det här behövs till 4 – 6 personer:
2 schalottenlökar
smör & neutral olja
1 dl + ca 1 dl mousserande vin, skumpa
8 dl kycklingbuljong, vatten + fond/tärning
1 liten bunt timjan, ihopbundet med ett steksnöre
2 dl + 1,5 dl crème fraiche – obs feta sorten med 34 %
8 dl gröna ärtor, frysta
ca ½ citron, bara den pressade saften
lite salt & peppar

Gör så här:
Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den glansig i smör & olja. Häll på vin och kycklingbuljong. Lägg i timjansbunten och koka en liten stund så löken blir helt mjuk. Ta upp timjan och häll i 2 dl crème fraiche. Koka upp. I med de frysta ärtorna och värm upp soppan så att den nästan kokar. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med pressad citron och lite salt & peppar.

Vispa ca 1,5 dl crème fraiche så att den blir som vispad grädde.

Häll upp soppan i tallrikar. Lägg en klick vispad crème fraiche och häll i ett par cl mousserande vin i varje tallrik.

Voilà! Den skummande soppan är klar. Nu är det  bara att äta och njuta.

Namnet Crème Ninon har soppan fått efter 1600-talskurtisanen Ninon de Lenclos. I alla fall om man får tro Tore Wretman – och han borde veta för det var han som tog soppan till Sverige. Han spekulerar lite om det ovanliga namnet. Skriver ”kanske det var för att symbolisera dess lätthet, finess och nästan omoraliska lyxighet”.

En del receptmakare verkar ta det där med lyx på allvar. De tycker att man ska hälla Champagne för 400 kronor litern i soppskålarna. Själv håller jag till lite enklare varianter. Kanske en Crémant från Frankrike, eller Prosecco eller Cava… Det finns mycket gott på Bolaget för en hundralapp.