Etiketter

, , , , ,

sorbet o cremant

Har du bestämt vad du ska äta på nyårsafton? Själv tvekar jag fortfarande om förrätten. Crème Ninon, soppa på gröna ärtor och mousserande vin, är en given kandidat. Lena ärtor och crème fraiche som skummar av mixningen och bubbelvinet som man häller direkt i sopptallriken. Det är en rätt som har klar nyårskvalitet.

Men en bubblare är ett recept som jag hittade i senaste Allt om Mat: morotscrème med frästa havskräftskärtar. Också klart nyårigt, men jag tror att kräftklorna ska få följa med på förrättstallriken.

Vad det blir till huvudrätt och efterrätt har jag ingen aning om. Vi har som vanligt ett nyårsknytis där en familj står för förrätt, en för huvudrätt och en för desserten. Kanske blir det någon bättre köttbit på tallriken i mitten av måltiden.

Det är ingen vågad gissning. Rätt många tänker oxfilé när de funderar på nyårsmat. Men här kommer ett råd. Välj rostas istället för filén. Lika bra smak, lika mört, men med ett mycket lägre pris. Pengar som man kan göra något bättre av – kanske lägga på en tia på vinet istället.

Men till dig som fortfarande funderar – här kommer några andra förslag. Chèvre chaud med apelsin är getost som gratinerats på en skiva baguette, serveras med sallad och apelsinskivor. Tar bara 10 minuter i köket, men smakar som om du lagt ner hela din själ i maten. Jag åt den här getosten med apelsin första gången på en restaurang vid havet utanför Séte i Frankrike – och om man säger så, det är mat jag minns genom livet.

Ett annat alternativ är att slå in getost i lufttorkad skinka, gratinera och servera med fikon och balsamicoreduktion.  Say no more om vad jag tycker om den maten, det blir bara tjatigt.

Just nu är det inte säsong för sparris, men det är så gott – och på Ica såg jag  färsk grön sparris importerad från något land lång borta. Stek sparrisen och ät den med parmaskinka.

Vill du skapa världen enklaste, festligaste efterrätt med hög nyårsaftonsfaktor, så gör du så här. Knata iväg till en affär som säljer citronsorbet av bra kvalitet. Lägg upp en stor kula per person och häll mousserande vin runt om. I receptet står det Crémant d’Alsace, men om man är lite open minded funkar det utmärkt med en bra Cava eller Prosecco.

Lite mer jobb kräver Portvinskokt päron Saint Agur, valnötter & knaprig kavring, men sötman från portvin och päron går fint ihop med den krämiga och smakrika ädelosten. Den smörstekta kavringen har inte heller förirrat sig ut på tallriken.

En personlig favorit är Citrontarte med jordgubbssås. Det är något med syra som bryter mot sötma som mina smaklökar går igång på. Här tar syran i citronen bort den lite feta smaken av pajdeg – och så gifter sig smaken med den lite söta jordgubbssåsen.

Som matbloggare undrar man varför vissa rätter blir så populära. Ja visst, jag veta att det hänger ihop med sökmotorerna. Har många sökt på en viss mat så kommer det alltid högt upp på Google. Men ibland blir man lite småsur. Man tycker att man har skapat världens kanonrecept – och så rinner det som vatten förbi sökmotorernas toppositioner. Ingen läser…

Men en sak kan man vara säker på: inför nyårsafton stiger Crème Brulée som en raket i listan över mest klickade recept. Och inte mig emot, den franska vaniljcrèmen är något av det godaste som finns.

Gott Nytt År.

portvinskokt päron 1

Letar du efter ännu mer inspiration så hittar du lite här: Nyårsmeny 2015 med Grevinnan och betjänten – avokadosoppa, serranolindad rödspätta & portvinskokta päron. Nyårsmeny 2014 – sydfranska influenser. Nyårsmeny 2013 – från chèvre och vildsvin till skummande skumpa.