Etiketter

, ,

turckheim-2015

Det finns mycket i vinvärlden man kan bli förundrad över. Vinproducenter till exempel – och deras mödrar.

En dag för fem månader sedan gick vi de breda trappstegen ner till Beck-Hartwegs vinkällare i Dambach-la-ville i Alsace. Där mötte vinbondens mamma, en kvinna i 70 års-åldern med grått hår och gråa kläder. Hon såg ut som en person som ägnat livet åt att väva kläder i grovt ylle. Därför blev vi lite förvånade när hon började prata.

– Välkomna! Vill ni prata engelska eller tyska?

Sedan berättade madame Beck-Hartweg att hon hade börjat lära sig svenska för de svenska turister som besöker vingården, men att hon slutade för ”alla svenskar pratar ju engelska eller tyska”.

Mångspråkigheten fanns redan när hon var barn. Då pratade hon franska i skolan, tyska i vissa särskilda sammanhang och alemanniska (alltså den lokala tyska dialekten) med barnen på gatan. Och under vinprovningen passade hon på att diskutera skolans sätt att lära ut språk. Hon hade bland annat nyligen sett en mycket intressant dokumentär om undervisningsmetoder i den finländska skolan.

Klart man blev förvånad.

Men sedan försökte jag diskutera grad av restsötma i viner från Alsace med henne. Där tog den intellektuella hållningen slut. Vitt vin från Alsace är torrt. Punkt.

Och visst, i Alsace gör man torra viner, inte halvtorra. Men ändå finns ofta en förminbar restsötma i vinerna. Ibland blir det enastående läckert där hög syra bryts mot en aning restsötma. Har man otur – och syran är för låg – kan det kännas kladdigt när man dricker vinet till mat.

Turckheim Pinot Gris 2015 (95 kronor på Bolaget) kvalar precis in kategorin tillräckligt torra viner. Lukten präglas av päron, honung och lite kryddighet. Smaken är ganska snäll. Det är ett lättgillat vin, som man kan hälla i glaset utan att gästerna höjer på ögonbrynen.

Vi drack det till ugnstekt lax och tyckte att det var en bra kombination. Men ett vin ska inte bara vara ”bra”. Det ska vara fantastiskt.

Och när är denna Pinot Gris fantastisk? Mitt svar är en ledig dag, kanske under julen, när man eldar en brasa och sitter ner och pratar med vänner. Då får fruktigheten fritt spelrum, då kan njuta av pärontonerna.

Och så kan man njuta av ledigheten.

God Jul!