Etiketter

, , ,

– Men hallå, liksom. Har han inget annat i huvudet än att stoppa in maten i ugnen, den där matbloggaren?

Jag kan liksom höra protesterna efter recept på ugnsbakad torsk och rödbetor och ratatouille som fått gå färdigt i ugnen…

Det är bara det att mat som tillagas på låg temperatur i ugnen blir så vansinnigt god. Grönsakerna blir mildare, men ändå med mer koncentrerad smak.

Spetskål är inget undantag. Testa själv när du tar ut spetskålen från ugnen. Bryt av en bit som blivit lite brynt av ugnsvärmen och känn hur den milda kålsmaken blandas med sälta från flingsalt och lite sötma från smöret.

Det är gott

Det här behövs till 4 personer:
ca 1,3 kg spetskål
smör
flingsalt & svartpeppar

Kornotto
1 gul lök
smör eller olja
2 dl korngryn
6,5 dl kyckling- eller vegetarisk buljong, vatten + tärning
1,5 – 2 dl riven lagrad ost, t ex herrgård

Tillbehör
2 dl hasselnötter
2 – 3 röda äpplen
150 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 120 grader. Dela spetskålen i klyftor och lägg i en smörad ugnsform. Klicka på smör, smula sönder flingsalt och kör några varv med svartpepparkvarnen. Kör kålen i ugnen 1,5 – 2 timmar, vänd ibland och akta så kålen inte blir bränd.

Kornotton
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör eller olja. Häll i korngrynen och fräs lite till. I med buljongen och koka under lock i 25 – 30 minuter (alltså lite mindre vatten och lite kortare tid än vad det står på förpackningen). Rör ibland. När det är som en risotto – lite rinnande konsistens och lite tuggmotstånd – tar man av kastrullen från spisen och rör i den rivna osten.

Tillbehör
Rosta hasselnötterna på medelvärme i en teflonpanna. Rosta tills nötterna börjar få lite färg och det luktar nöt. Om man vill kan man lägga hasselnötterna i en ren kökshandduk och gnugga dem så får man bort det mesta av skalet.

Kärna ur äpplet och skär i ganska tunna klyftor. Stek klyftorna i smör ett par minuter.

Bryn smöret i en kastrull på ganska hög värme. Vispa så det inte bränns. Smöret är klart när det börjar bli gyllenbrunt och luktar nöt. Missade du nötlukten när du rostade hasselnötter så är det omöjligt här. En tydlig nötlukt sprider sig i köket. Spisfläkten har inte en chans.

– Men hallå, liksom. Allt är så fantastiskt i matbloggar. Maten är vansinnigt god och den galna matbloggaren ställer sig och ugnsbakar kål i två timmer en torsdagskväll… Tänker du kanske. Något dåligt måste det väl finnas?

Ja, en sak gillar jag inte. Lukten av kål som tillagas; det spelar ingen roll om den kokas eller ugnsbakas. ”Kokt” kål luktar inget vidare under tillagningen.

Så skruva upp köksfläkten – eller gå ut en stund. Du behöver inte precis stå och titta på kålen i två timmar.