Etiketter

,

marie d'alsace 2015

”Du Perikles, ka du sige mig – Hvornår smager en Tuborg bedst? frågar den ene luffaren. Och svaret är som alla vet ”Hvergang”.

Men med Alsacevin är det inte riktigt lika enkelt. En Riesling har hög syra och passar bra till skaldjur och Choucroute. En Pinot Gris med hyfsad syra kan vara fantastisk till fläskkött. Men när passar en Marie d’Alsace 2015 bäst?

Mitt svar är: väl kylt en ljummen kväll när man sitter och pratar och liksom drömmer sig bort till de där lediga dagarna som kallas semester. Då kan man njuta av de blommiga och fruktiga tonerna. Då kan man sniffa på vinet och känna hintar av päron och honung. Då kan det blommiga i vinet verkligen få blomma ut.

Men köp inte med en flaska hem till en alsassisk gryta. Då är risken stor att du blir besviken.

Marie d’Alsace är gjort på 80 procent Silvaner, en druva som kan ha klingande ren syra. Men 20 procent består av den ganska parfymerade druvan Gewurtztraminer. Jag tycker den slår igenom ganska tydligt i den nuvarande årgången.

Ja, och så priset. 85 kronor får man dra från kontot för att få med sig en ekologiska flaska hem från Bolaget.