Etiketter

, , , , , ,

spenatomelett

Jag vet inte hur det är för dig när du gör omelett. Men för mig brukar det sällan bli så där tjusigt som det står i kokböckerna.

”Vänd omeletten med hjälp av ett lock… Låt den glida ner på ett fat…”

Det enda som brukar hända är att tufsar av omeletten åker ner på tallriken – och allt ser ut som om en fem-åring har gjort äggröra för första gången i sitt liv.

Men det finns ett mycket enklare sätt att göra omelett: stoppa in den i ugnen! Där har den här franska spenatomeletten fått bo i 20 minuter – och mina nerver var helt under kontroll när det var dags för middag.

Det här behövs till 3 personer (huvudrätt) eller 6 personer (brunch):
500 g spenat
olivolja
1 – 2 vitlöksklyftor, pressade
salt & svartpeppar

8 ägg
½ dl mjölk
2 msk olivolja
ca 1 tsk salt
svartpeppar

Och därtill om man vill: potatis, bacon, fetaost, tomat…

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Låt spenaten smälta ner tillsammans med lite olivolja och pressad vitlök. Fräs tills all vätska försvunnit. Krydda på ordentligt med salt & svartpeppar.

Knäck äggen och blanda (vispa lite lätt) med mjölk, olivolja, salt & svartpeppar.

Olja en ugnsform och häll ner spenaten. Toppa med äggsmeten och sätt in i ugnen. Stäng av den efter 15 minuter och låt den stå kvar i ytterligare ca 5 minuter tills omeletten nästan har blivit helt fast.

Omelette aux épinards är franskt bonnakäk. Och kanske just därför finns det massor av varianter och fyllningar. Man kan blanda ner lite riven smakrik ost i omeletten eller hackad persilja. Man ersätta spenaten med stekt lök eller tomat eller bacon eller potatis…

Huvudsaken är att man blir mätt och nöjd – så var det i bondesamhället. Och handen på hjärtat, en vanlig vardag räcker det fortfarande rätt långt.