Etiketter

, , , , ,

torskrygg m anchoïade

Smaken av sardeller är lite som Askungens funderingar om balen på slottet: ”De kan vara salta, och beska och hemska – eller alldeles underbara”. Det beror bara på vad man gör av dem.

Här har jag tagit sardellerna och gjort en anchoïade som är ganska mild och majonnäsliknande. Tillsammans med ugnsbakade körsbärstomater ger det sälta och fyllighet år torskryggen.

Vi drack ett glas rosé, M de Minuty, lade lite anchoïade på gaffeln – och kände oss nästan som om Provence hade flyttat upp till Skandinavien.

Sämre kan man ha det vid matbordet.

Det här behövs till 4 personer:
800 g torskrygg
olivolja
salt & vitpeppar

400 g körsbärstomater
olivolja
salt & svartpeppar

Anchoïade
1 ask sardeller, delade i mindre bitar
1 valnötsstor bit bröd, t ex det vita från baguette
1 msk kallt vatten
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk pressad citron
1 äggula
1 dl olivolja

Gör så här:
Anchoïade
Se till att alla ingredienser har ungefär samma temperatur. Lägg brödet i lite vatten. Mixa sedan brödet med sardeller, riven vitlök, pressad citron och äggula. Låt mixern gå medan du droppar i oljan. Efter en stund kan du hälla oljan i en tunn, tunn stråle. (Det här är samma teknik som när man gör vitlöksmajonnäsen aioli – och klart enklare än att göra vanlig majonnäs.)

Sätt ugnen på 150 grader. Salt & peppra tomaterna. Lägg dem i en oljad ugnsform och kör dem i ugnen i ca 15 – 20 minuter.

Salta torskryggen och peppra lätt. Bryn i en stekpanna med olivolja. Lägg dem i en oljad ugnsform och låt dem steka klart i ugnen. Tar 10 – 15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.

För att kolla när torsken är klar: Tryck lätt med fingret på fisken. När den skivar sig fint är den klar.

Torskrygg med ugnsbakade tomater & anchoïade var min födelsedagsmiddag för min mamma när hon fyllde 93 år. Hon uppskattade maten och sällskapet. Åt av torsken och fyllde på med anchoïade. Men vinet var hon försiktig med. Bara ett litet glas.

Den försiktigheten beror inte på renlevnad. Det är rosévinet hon – ännu – inte har lärt sig uppskatta.

Tänk att det inte gick den här gången heller.