Etiketter

, , , , ,

tonfisksallad

Vi bor i Saint-Lô, en liten stad i västra Normandie. Havet finns på flera håll. Det är fyra mil till Arromanches på den normandiska nordkusten, fyra mil till Agon-Coutainville i väster –  just där Atlanten börjar och det bara är några små engelska kanalöar innan havet sträcker ut mot Nordamerika.

Under de varma dagarna åker vi till stränderna. På kvällarna letar vi efter fransk mat som svarar mot heta dagar och ljumma kvällar. Naturligtvis kommer vi på Tonfisksallad, Salade nicoise, gjord på stekt tonfisk. Men vi fegar ur lite och köper fryst fisk – tonfisken ska ju gärna ha en rå kärna, då är det bra att den varit fryst.

Det här behövs till 4 personer:
4 portionsbitar tonfisk à 125 g
4 – 5 mogna tomater
olivolja
salt & svartpeppar
1 – 2 milda, gula lökar
ett par rejäla nävar gröna bönor
ett gäng små rädisor
4 ägg
god sallad, gärna lite besk
1 burk sardeller
svarta oliver efter tycke och smak

Vinägrett
1 del vinäger eller pressad citron
3 delar olivolja
salt & svartpeppar
pressad vitlök om man vill

Gör så här:
Skölj tomater och rädisor, skala löken. Snoppa bönorna. Skiva lök, tomater och rädisor om de är stora.

Koka ägg och bönor. Blanda ihop vinägretten. Stek tonfisken i olivolja – stek så att det finns en rå kärna i fisken, men låt den ligga kvar i pannan så tillagas den på eftervärmen.

Lägg upp allt på tallrikar eller ett fat. Skeda över vinägretten.

Jag har aldrig lärt mig franska, har i alla fall aldrig läst det i skolan. Men jag kan så pass mycket så jag kan göra mig förstådd när jag beställer mat. Värre är det med de franska recepten. Då får jag förlita mig på Google translate.

Det blir några komiska google-översättningar när jag letar inspiration till Salade nicoise. Men salladen från Nice är egentligen som köttbullar; det finns lika många recept som det finns kockar.

Själv är jag svag för det salta och beska. Kapris tycker jag funkar bra – eller som här rädisor.

Om nu inte Google translate lurat mig. ”Radis” kanske betyder något annat är rädisa…