Etiketter

, , ,

rödspätta från normandie

Om man kör ett par mil söderut från badorten Arromanches kommer man djupt in i det normandiska landskapet. Där – bland kossor och äppelträd – bor vi i ett lånat hus ett par veckor.

Vädret tror att det ska vara som i Sverige. Kyla och regn. Men nu har det äntligen börjat spricka upp. Det är svalt, men med en klart lysande sol – ungefär som en augustidag med klarblå himmel.

På Carrefour knatar vi runt med kundvagnen. Cider och crème fraiche är givet, vi är ju i Normandie. Men på fiskavdelningen blir vi tveksamma. Till slut kommer vi hem med ”skalad” rödspätta. Fisken är flådd, men ryggbenet sitter kvar. Av det gör vi Rödspätta från Normandie, idén bygger på franska recept om hur man lagar plattfisk i den här delen av landet.

Det här behövs till 4 personer:
4 ganska stora rödspättor med ryggbenet kvar (eller ca 700 g filé)
2,5 dl crème fraiche, inte lättvarianten
2,5 dl torr, fransk cider
salt & vitpeppar
lite fransk senap, kanske 1 tsk

Gör så här:
Koka upp crème fraiche och cider i en stor traktörpanna. Krydda med salt & peppar. Smaka av med lite fransk senap.

Salta & peppra fisken. Lägg ner den i traktörpannan. Sjud på svag värme tills fisken är klar, ca 8 – 9 minuter. Lyft upp med hålslev så inte fisken går sönder.

Ät & njut tillsammans med god cider i glaset.

Om man har rödspättafiléer så kan man rulla ihop dem och sjuda dem på samma sätt. Eller också lägger man spättarullarna i en ugnsform, häller den varma såsen över och kör dem i ugnen tills fiskköttet är vitt och rätten är klar.