Etiketter

, , , ,

grillade revben m bbq2

Det skulle bli grillpremiär i helgen. Jag hade gjort allt: Köpt grillkol och tittat till grillen. Köpt revben och kokat dem i 1,5 timmar. Låtit dem svalna i lagen. Gjort egen BBQ-sås. Letat upp mina gamla recept på fransk potatissallad och mangosallad.

Men just när jag skulle kliva ut till grillen började små droppar falla från den nyss blåa himlen. WTF.

Revbenen fick köras under grillelementet i ugnen istället. Det funkade bra det också; de blev just så där supermöra och kryddiga som det var meningen.

Det här behövs till 4 personer:
1,2 kg långa, tunna revbensspjäll
vatten så det täcker
1 morot, skalad
1 gul lök, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 lagerblad
ganska mycket salt, kanske 1 msk
gärna en skvätt vitt, torrt vin

BBQ-glaze & sås
1 schalottenlök, skalad
2 + 2 msk olivolja
1 chili, spansk peppar, sköljd och urkärnad
½ dl tomatpuré
2 tomater, urkärnade
3 + 1 vitlöksklyftor, skalade
2 msk honung
½ dl mörk soja
2 – 3 msk vit balsamvinäger
mycket svartpeppar
lite salt

Gör så här:
Lägg revbenen i en gryta (dela dem om det är ett långt spjäll). Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma bort allt skum som bildas. Lägg i morot, lök, vitlök och lagerblad. Salta och häll i en skvätt vin. Koka på ganska svag värme i 1,5 timmar. Låt revbenen svalna i lagen.

BBQ-glaze
Hacka lök. Strimla chili. Halvera tomaterna och tryck ut kärnorna med fingrarna.  Skär dem i små bitar.

Fräs löken i olja. Lägg i chili och tomatpuré, fräs en stund till. I med tomater, vitlök honung, soja och vinäger. Krydda med salt & svartpeppar. Koka i 20 minuter. Ha i ytterligare vitlök och lite olja för att höja smaken på slutet.

Pensla de kalla revbenen med glazen. Grilla om vädret är okej. Annars får du göra som jag och köra dem ett par minuter på varje sida under ugnens grillelement. Revbenen ska bli varma – och glazen ska liksom ”fastna”.

Ställ fram resten av BBQ-såsen/glazen på bordet. Ät och njut. Gärna tillsammans med Fransk potatissallad och Mangosallad.

Släng inte buljongen! Det är fantastiskt god om man tillsätter lite mer syra, t ex en pressad citronklyfta, och reducerar den lite. Den här gången kokade jag ner ca 2 liter buljong till 1,5 dl och frös in den i en istärningslåda. (Det gäller bara att inte ta fel om man vill ha en isbit i drinken!)