Etiketter

, , ,

lax m citronhollandaise 2

Utanför dörren värmer solen på uteplatsen, och nere vid grinden lyser forsythians gula blommor.

Inne i köket är det också en ny årstid. Borta är långkok och grytor.   Till laxen blir det en fräsch – och gul – citronhollandaise.

Äntligen är det vår på riktigt.

Det här behövs till 4 personer:
700 g laxfilé
olivolja
salt & lite vitpeppar

Citronhollandaise:
150 g smör
3 äggulor
1 eko-citron, rivet skal
2 – 2,5 msk pressad citron
1 msk vatten
salt & lite vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Olja en ugnsform. Lägg ner laxfilén, salt & vitpeppra försiktigt. Skjut in i ugnen i ca 15 minuter. (Jag brukar peta på fisken och se när den skivar sig, då är den färdig. I nödfall öppnar jag lite och kollar.)

Finriv citronen, ta bara det gula av skalet. Pressa citronen. Dela gulor och vitor. Smält smöret och ta av det från värmen.

Gör ett vattenbad. Ställ en större kastrull med småkokande vatten på spisen. Häll äggulor, pressad citron, vatten och citronskal i en mindre kastrull. Ställ den i den större och vispa tills äggulorna börjar tjockna.

Ställ den mindre kastrullen på en blöt disktrasa eller handduk så att den står stadigt. Vispa ner det smälta smöret – först droppvis, sedan i en tunn stråle. Salt & vitpeppra efter smak.

Om hollandaisen blir för tjock kan man hälla i 1 msk kallt vatten.

Den här citronhollandaisen har ganska hög citrussmak. Det blir fräscht & gott, men kräver ett vin som spelar i samma division – bra med syra, alltså. Vi drack en flaska Petit Chablis till laxen och hollandaisen. Och syran i vinet kände igen sig i citrussåsen.

Inte en smaklök var ledsen.