Etiketter

, , , , , ,

sallad m grillad aubergine

Grilla eller ugnsstek grönsakerna – det är något helt annat än kokta. De blir mildare, smakrikare och den naturliga sötman kommer fram.

Här har aubergine fått en kvart i ugnen – och blivit så där mild och nästan krämigt god. Tillsammans med grillad paprika, tomat, valnötter och parmesan blir det en läcker sallad. Den funkar bra som tillbehör, kanske bara med en stekt köttbit. Eller varför inte som en lunch när ljuset börjar återvända.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1 liten aubergine
olivolja
salt & svartpeppar
½ ask körsbärstomater, halverade
½ burk grillad paprika
½ påse blandad sallad
1 liten näve valnötter, grovhackade
flagad parmesan efter smak

Vinägrett
2 delar olja, gärna den goda oljan från paprikan
1 del mild vitvinsvinäger, t ex vit balsamvinäger
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen och strö salt på skivorna. Låt dem ligga en stund och skölj sedan av dem.

Lägg auberginen i en oljad ugnsform. Salta & svartpeppra. Droppa över olivolja. Kör i ugnen i 5 – 8 minuter. Vänd skivorna, salta & peppra. Droppa över olja och kör i ugnen tills de är genombakade. (Kanske 5 – 10 minuter).

Lägg de ugnsbakade aubergineskivorna på ett fat. På med sallad, tomater, grillad paprika och hackade valnötter. Ta osthyveln och hyvla över parmesan.

Blanda ihop vinägretten och skeda över.

Vi käkade salladen med en köttbit. Det blev en lyckad fredagsmiddag tillsammans med en kompis, som jag tidigare kallat Köttätaren – för hans skepsis mot grönsaker och sallad. Till och med han godkände Sallad med grillad aubergine, paprika & valnötter.

Det är förmodligen så nära högsta betyg man kan komma.