Etiketter

, , , ,

strömming m pistou

Fisk med pestoröran pistou och grillad citron. Det är fräscht, det franskt och det är lite sommarvibbar.

Egentligen ska det vara färska sardiner till Sardines farcies. Men det är så förbannat långt till franska Medelhavskusten, så det får bli strömming istället. Det är byte som funkar bra; strömming är sardinens nordiska kusin.

Det här behövs till 3 personer:
600 g strömmingsfilé
ca ½ dl pistou (pesto utan pinjenötter)
1 msk hackad persilja
salt & svartpeppar
1,5 dl ströbröd
0,75 dl finriven parmesan
olivolja

1 – 2 citroner

Gör så här:
Mixa pistou, recept finns här.

Lägg ut strömmingsflundrorna. Salta & svartpeppra. Blanda pistou med lite hackad persilja.  Bred lite av blandningen på varje strömming.

Blanda ströbröd & finriven parmesan på en tallrik. Lägg strömmingarna med köttsidan ned i blandningen och tryck lite på fisken, så att paneringen fastnar. (Panera bara köttsidan.)

Stek fisken i rikligt med olivolja. Börja med köttsidan och stek tills ytan är gyllenbrun. Vänd och stek andra sidan en stund, kanske knappt två minuter.

Stek – eller grilla – citronen. Då blir den mildare och godare.

Ät & njut. Nu går det mot varmare tider. Om några månader kan man sitta ute och äta. Då ska jag testa ett glas lätt kylt rosévin till den här strömmingen. Det blir så nära Provence man kan komma i en radhusträdgård i Göteborg.

Receptet kommer från början från kokboken Chez Bettys Provence. Jag har gjort det lite enklare – och så tog jag strömming från fiskaffären istället för Medelhavsfisk.