Etiketter

, , , ,

fläskytterfile m 3 x pepparsås

Det här är ingen mat för den som längtar efter ett meditativt långkok. Men en dag när man kommer hem från jobbet och vill fixa lite helgstämning utan att slita ihjäl sig – då är det ett kanonrecept.

Det här behövs för 2 personer:
350 g fläskytterfilé eller fläskfilé
olivolja & smör
salt
svartpeppar, 2 – 3 krm
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl mjölk
1 schalottenlök, skalad och hackad
1gul eller röd paprika, sköljd, urkärnad och strimlad
1 msk fransk senap
0,75 – 1 msk hel rosépeppar, grovkrossad
0,75 – 1 msk hel grönpeppar, grovkrossad

Gör så här:
Putsa fläskytterfilén och skär bort ev. senor och överflödigt fett. Skär köttet i bitar tjocka som en fläskkotlett ungefär.

Bryn köttet i olja & smör till det får fin färg. Använd en traktörpanna eller stekpanna. Krydda med salt och generöst med svartpeppar.

Ta bort överflödigt fett. Lägg ner löken och låt den fräsa en liten stund. Lägg i paprikan och fräs ytterligare en stund. Häll i crème fraiche & mjölk. Krydda med senap, smaka dig fram med den krossade pepparen. Koka ett par minuter tills grönsakerna är färdiga och köttet känns stumt när du trycker på det – då är det färdigt.

Den som brukar läsa den här bloggen vet att detta, fläskytterfilé, är lördagsmaten när 16-åringen håller i taktpinnen. För mig var det en lisa för själen – ett litet glas vin under matlagningen och sedan äntligen en snabb helgmiddag.

Tidigare under dagen hade något obegriplig person (läs chef) bestämt att vi skulle jobba även om det var lördag. Ja, du kan säkert räkna ut hur entusiastisk man kände sig när man åkte till jobbet…