Etiketter

, , , ,

torsk m fänkål tomat o linser

Torskrygg är fantastiskt gott. Fänkål som fått steka länge blir mild och delikat. Tomat som ugnsbakats…

Jag var bara tvungen att testa hur det här skulle funka ihop. Och svaret kom snabbt och glatt från mina smaklökar: Det funkar!

Smaklökarna godkände även linser till fisken. Men om man har något emot de små kornen, så går det lika bra med potatis – eller testa med bara vitt surdegsbröd. Det är ändå ganska mycket Medelhavsmat över den här rätten.

Det här behövs till 4 personer:
800 g torskrygg
7,5 dl vatten
1,5 msk salt
1,5 msk socker
vitpeppar
olivolja

Fänkålen
2 fänkålsstånd, inte jättestora
2 gula lökar
olivolja
salt & svartpeppar

Tomaterna
500 g körbärstomater på kvist
olivolja
salt & svartpeppar
torkad timjan, kanske 1 tsk

Linser
1 – 2 gula lökar
olivolja
6 dl färdigkokta linser, hemkokta eller 2 pkt färdiga
2 msk persilja, hackad
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda vatten, salt & socker. Vispa så salt & socker löser upp sig. Lägg ner torsken och låt den rimma i 30 minuter.

Skala och skiva löken tunt. Skär bort ”blasten” och från fänkålen. Dela den och skär bort den grova rotstocken. Skiva fänkålen tunt. Stek länge (25 minuter) i olivolja i en tjockbottnad gryta. Rör då och då i fänkålen. Krydda med salt & svartpeppar.

Skölj tomaterna. Pricka skalen så tomaterna inte spricker i ugnen. Krydda med salt, svartpeppar & timjan. Lägg dem i en oljad form och kör in i ugnen i ca 25 minuter.

Ta upp torsken ur saltlagen. Låt den rinna av. Lägg den i en oljad ugnsform. Peppra lätt. Låt den stå i ugnen till den skivar sig fint när man duttar på den med pekfingret – då är den klar. Det tar ca 15 – 16 minuter.

Skala och skiva löken till linserna. Fräs den glansig i olja, krydda med salt & svartpeppar. Häll i linser, låt allt bli varmt. Rör ner den hackade persiljan.

Ibland när jag ställer mig på vågen – och tittar ner förbi en buktande mage – får jag en idé om att maten jag äter kanske borde vara lite nyttigare. (Okej då, kanske lite mindre portioner också.)

De idéerna brukar snabbt gå över när jag hittar recept som jag gillar. Då försvinner tankarna på nyttigare mat för drömmen om saftiga biffar och gräddiga såser. Men den här torsken är nyttig – och så god att drömmen om köttbiten avtar. Det är mat som gör både smaklökar och samvete på bra humör. Kan det bli bättre?