Etiketter
Det här är en riktig höstgryta med varma smaker av kött, rotfrukter och örtkryddor. Allt i en generös gryta som räcker till nästan ett helt fotbollslag.
Jag gillar verkligen att laga grytor. När man står där och grejar med maten fylls hela köket av fantastiska dofter – och man vet att just så här har människor lagat mat i tusentals år.
Snacka om att man känner sig en del av historien.
Det här behövs till 10 personer:
800 g lammlägg med ben
olivolja
salt & peppar
ca 2 l svag köttbuljong, vatten + tärning om du inte har egen fond i frysen
1 gul lök, skalad
1 morot, skalad
1 bit kålrot, skalad
1 bit rotselleri, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
3 – 4 lagerblad
bouquet garni, 10 – 15 kvistar persilja och lika mycket timjan
1 kg grytbitar av fläsk
300 g smakrik, men inte stark korv, t ex kolbas eller kabanossen
2 dl torrt vitt vin
Rotsaker:
1 bit kålrot, kanske en femtedel av en liten kålrot
4 morötter
10 schalottenlökar eller små steklökar
2 palsternackor
1 bit rotselleri, kanske en femtedel av en liten rotselleri
2 små purjolökar
20 fasta potatisar
Gör så här:
Börja med att ta fram en riktigt stor gryta, för det här receptet handlar om mat till många.
Bryn lammläggen i lite olivolja. Salta & peppra. Häll på buljongen, koka upp och skumma. Skala och lägg i lök och vitlök. Skala kålrot, selleri och morot, dela i lite mindre bitar och lägg ner i grytan. Ta ett bommullssnöre och bind ihop persilja och timjan – och lägg i grytan tillsammans med lagerblad.
Koka en timme. Ta upp de första grönsakerna, de kokar bara sönder annars. Bryn fläskköttet, salta, peppra och lägg i grytan. Koka upp och skumma. Häll i vinet. Koka grytan i 40 minuter till.
Rotsaker:
Skala och skär kålroten i mindre bitar. Låt den koka i 40 minuter. Skala potatis, morötter, palsternacka och lökar. Dela morötter och palsternacka i mindre bitar och låt detta koka med i ca 20 minuter.
Skär bort de översta delarna av purjon. Snitt och skölj. Dela den i 3 – 4 delar på längden, ta snöret och bind ihop purjon så den inte kokar sönder. Skala sellerin och dela den i mindre bitar. Skär korven i mindre bitar. Lägg ner de sakerna i grytan och koka 15 minuter.
Koka till allt är färdigt, det tar ca 1 timme och 40 minuter. Smaka och – som det heter i franska recept – justera smaksättningen.
Bjud in ett gäng människor. Skär upp surdegsbröd & korka upp lite vin. Ställ fram grytan på bordet, för nu är det november och ute är det rått och kallt.
Vad gott det verkar vara, älskar verkligen ”höstmatlagning” med alla goda grytor och soppor.
//Stefan
Jag själv är verkligen en sommarmänniska. Sol, bad, cykel, mat på uteplats. Det är vad som krävs för en lyckad dag. Men när det nu ändå blir mörkt och kallt i det här landet, då är det tur att de goda grytorna finns… De, ett glas vin och en sprakande brasa får mig att stå ut med månader som november.
/Roland
Ser gott ut! Nu är jag ”hemma” i mitt spanska kök och kan börja ägna mej åt matlagning igen. Bra inspiration! Tack för boktipset!
Visst är det fantastiskt trevligt att läsa böcker om mat och vin! Jag kan faktiskt lägga mig på kvällen och läsa en kokbok istället för en deckare. Enda problemet är att man blir hungrig!
Men jag blir lite osäker på ”hemma”, jag trodde hemma var i Wales?
/Roland