Etiketter

, , , ,

pot au feu lamm fläsk korv

Det här är en riktig höstgryta med varma smaker av kött, rotfrukter och örtkryddor. Allt i en generös gryta som räcker till nästan ett helt fotbollslag.

Jag gillar verkligen att laga grytor. När man står där och grejar med maten fylls hela köket av fantastiska dofter – och man vet att just så här har människor lagat mat i tusentals år.

Snacka om att man känner sig en del av historien.

Det här behövs till 10 personer:
800 g lammlägg med ben
olivolja
salt & peppar
ca 2 l svag köttbuljong, vatten + tärning om du inte har egen fond i frysen
1 gul lök, skalad
1 morot, skalad
1 bit kålrot, skalad
1 bit rotselleri, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
3 – 4 lagerblad
bouquet garni, 10 – 15 kvistar persilja och lika mycket timjan
1 kg grytbitar av fläsk
300 g smakrik, men inte stark korv, t ex kolbas eller kabanossen
2 dl torrt vitt vin

Rotsaker:
1 bit kålrot, kanske en femtedel av en liten kålrot
4 morötter
10 schalottenlökar eller små steklökar
2 palsternackor
1 bit rotselleri, kanske en femtedel av en liten rotselleri
2 små purjolökar

20 fasta potatisar

Gör så här:
Börja med att ta fram en riktigt stor gryta, för det här receptet handlar om mat till många.

Bryn lammläggen i lite olivolja. Salta & peppra. Häll på buljongen, koka upp och skumma. Skala och lägg i lök och vitlök. Skala kålrot, selleri och morot, dela i lite mindre bitar och lägg ner i grytan. Ta ett bommullssnöre och bind ihop persilja och timjan – och lägg i grytan tillsammans med lagerblad.

Koka en timme. Ta upp de första grönsakerna, de kokar bara sönder annars. Bryn fläskköttet, salta, peppra och lägg i grytan. Koka upp och skumma. Häll i vinet. Koka grytan i 40 minuter till.

Rotsaker:
Skala och skär kålroten i mindre bitar. Låt den koka i 40 minuter. Skala potatis, morötter, palsternacka och lökar. Dela morötter och palsternacka i mindre bitar och låt detta koka med i ca 20 minuter.

Skär bort de översta delarna av purjon. Snitt och skölj. Dela den i 3 – 4 delar på längden, ta snöret och bind ihop purjon så den inte kokar sönder. Skala sellerin och dela den i mindre bitar. Skär korven i mindre bitar. Lägg ner de sakerna i grytan och koka 15 minuter.

Koka till allt är färdigt, det tar ca 1 timme och 40 minuter. Smaka och – som det heter i franska recept – justera smaksättningen.

Bjud in ett gäng människor. Skär upp surdegsbröd & korka upp lite vin. Ställ fram grytan på bordet, för nu är det november och ute är det rått och kallt.