Etiketter

, , ,

fläskkarrépanna alsace

Bilen är på verkstad, så när jag skulle handla mat fick jag ta cykeln. Jag kände mig som en äldre fransk hemmafru när jag balanserade matkassarna på styret. Men det funkade – både jag och maten kom hem.

Sedan var det lite pyssel i köket, det får erkännas – maten ska stå 2 timmar i ugnen. Men det var ett besvär som lönade sig. Den här ugnsbakade fläskkarré-pannan har hög men mild smak, mört kött och smakrika grönsaker. Citron-crème freaiche bröt fint mot den lilla sötman i potatis och fläskkött.

Det här behövs till 4 personer:
4 gula lökar
3 – 4 morötter
1 pkt bacon (140 g)
500 g benfri fläskkarré i skivor
1 kg potatis
½ flaska torrt vitt vin med hög syra, t ex Riesling eller Sylvaner
5 dl köttbuljong (vatten + tärning/fond)
½ kruka timjan
salt & peppar
2 – 3 lagerblad
2 – 3 msk smör

Citron-crème fraiche
2 dl crème fraiche
rivet skal av ½ citron
några droppa pressad citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva lök och morötter. Klipp bacon i mindre bitar. Dela fläskkarrén i mindre delar – går utmärkt med sax! Värm upp köttbuljongen.

Stek bacon i en stekpanna. Ta upp och bryn fläskkarrén i baconfettet. Salta och vitpeppra. Låt löken fräsa med på slutet.

Skala och skiva potatisen ganska tunt. Lägg ner allt i en ugnsfast form. Börja med ett lager potatis, sedan kött, lök och morötter. Lägg dit timjan (om man vill binder man ihop den till en bukett som går lätt att ta bort). Avsluta med ett lager potatis. Häll på köttbuljong och vitt vin.

Sätt in i ugnen. 1 timme och 40 minuter med lock. Ta av locket, klicka över smöret och gratinera utan lock i 30 minuter.

Blanda crème fraiche med rivet citronskal (bara det gula) och några droppar pressad citron.

Den här maten är europeisk husmanskost av bästa slag. Man tar kött och grönsaker som finns tillgängligt. Lagar det i den regionala drycken. I Belgien använder man nötkött och öl – då heter det carbonade flamande. I Sverige kallar vi en släkting för Sjömansbiff.

Som med alla gamla husmans-rätter finns det massor av variationer. I många recept finns det korv, i en del används rökt kött.

Det är ju en del av traditionen; man tar det som finns tillgängligt.