Gör du som jag och tar bilen till jobbet? Då är chansen hyfsat stor att du – liksom jag – har lite dåligt miljösamvete

Äter du en rejäl biff på fredagskvällen? Då är chansen hyfsat stor att du – liksom jag – inte har dåligt miljösamvete.

Ändå är maten en av de stora klimatbovarna. I Sverige kommer drygt en fjärdedel av klimatutsläppen från maten.

Ett kilo nötkött ger lika mycket utsläpp av växthusgaser som när du sätter dig i en bil och kör 30 mil. Ja, du läste rätt. 30 mil, ungefär lika långt som mellan Stockholm och Visingsö utanför Gränna.

Tänk efter vad det innebär. Ta en helt vanlig söndag i en familj med två tonårsbarn. Korv och potatismos till lunch, biff till middag. Det är ingen orimlig mathållning. Men det ger ungefär lika stor klimatpåverkan som om du sätter dig i bilen och kör från Göteborg till Köpenhamn.

Eller fundera över vad du har ätit den senaste veckan. En dag blev det en hamburgare till lunch, en annan dag var det nötköttgryta i personalmatsalen. Hemma blev det spaghetti och köttfärssås en dag och på fredagen kom äntligen den där biffen som du – liksom jag – brukar längta till.

Totalt har du under en sådan här normalvecka satt i dig 600 gram nötkött, vilket motsvarar 18 mil i en bil. Har du kortare väg till jobbet än 18 kilometer så var maten ett större klimatproblem än bilåkandet – även om tog bilen till jobbet varje dag den här veckan.

Nu går det ganska lätt att ändra på det här. Byt ut nötköttet mot fläskkött de flesta gångerna. Ät kyckling och fisk istället för lamm, så minskar klimatpåverkan mycket. Fläsk ger ungefär en tiondels utsläpp av koldioxid om man jämför med nöt. Kyckling ungefär en tjogondels utsläpp.

Och framför allt: ät mer frukt, grönt och vegetariskt. 500 kilo rotfrukter ger lika mycket koldioxidutsläpp som ett kilo nötkött – och ett halvt ton rotfrukter blir man mätt på ganska länge…

Till sist så kommer frågan som motiverar den här texten på en matblogg: när såg du senast att den frågan togs upp av en restaurang? Tänk dig Operakällaren i Stockholm eller 28+ i Göteborg gå ut i en reklamkampanj med budskapet ”Vi skapar nya rätter av rotfrukter”. Eller när möttes du senast av anslaget ”Fisk, kyckling & grönt. Vi tar vårt ansvar” i dörren in till personalmatsalen på jobbet?

Och handen på hjärtat. När såg du senast den här diskussionen på en matblogg eller i Allt om Mat?

Jag tror det är ganska enkelt. Det är dags att börja nu. Vad sägs om wokad blomkål med broccolisås och pasta till middag imorgon? Och vore jag bara tillräckligt modig, så skulle jag svänga förbi 28+ här i Göteborg och fråga efter deras bästa morotsrecept.

Fakta och råd hittar du på http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/21-tips-sa-far-du-ned-dina-klimatutslapp/