Etiketter

, , , , ,

sydfransk kotlettrad

På framsidan av huset står krukorna med örtkryddor kvar sedan förra sommaren. De flesta har tröttnat under vintern, men rosmarinen lever fortfarande.

Jag tog en sväng förbi och hämtade in ett par kvistar. Men för att hitta timjan var jag tvungen att titta in på Ica.

Den här Sydfranska kotlettraden blir till en saftig bit örtkryddat kött. Mört och mycket smakrikt. Den sköter sig själv i ugnen och sprider förförande dofter av rosmarin – man blir hungrig bara av att laga den.

Det här behövs till 5 personer (eller 4 hungriga):
1,2 kg kotlettrad, fläskkotlett i bit med benet kvar
1 vitlöksklyfta, skalad och delad
olivolja
salt & svartpeppar
1 liten näve färsk rosmarin
1 liten näve färsk timjan

1 ask, 250 g körsbärstomater
salt, svartpeppar & torkad timjan
aningen strösocker

400 g skogschampinjoner eller annan svamp
olivolja
salt & vitpeppar
1 vitlöksklyfta
2 – 3 msk finhackad persilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med vitlöksklyftan. Bryn det i en stekpanna med olivolja. Salta ganska ordentligt, kanske 1,5 tsk. Svartpeppra på ganska bra.

Lägg kotlettraden i en oljad ugnsform. Gör små snitt i köttet. Tryck in örtkryddorna i fickorna, timjan först, rosmarin utanpå. Häll lite vatten i stekpannan och ta tillvara den goda smaken. Häll det i formen. Lägg i vitlöksklyftorna.

Stek i ugnen till temperaturen är 73 – 74 grader, det tar 75 – 90 minuter. Ös någon gång med den sky som bildas. Ta ut köttet och låt det vila under folie i några minuter innan det skärs upp.

Körsbärstomater
Skölj tomaterna och skär ett litet kryss i toppen. Krydda med lite salt, svartpeppar & torkad timjan. Och så några korn strösocker på varje tomat. Låt dem steka med i ugnen de sista 15 minuterna.

Skogschampinjoner
Borta eller skölj svampen. Skiva den. Stek i olivolja. Pressa i vitlöksklyftan, krydda med salt & vitpeppar. Stek ett par minuter. Blanda ner hackad persilja.

Jag har skrivit en del om 15-åringens matvanor. Han är skeptisk till ny mat, men hungrig på det sätt som bara tonåriga killar kan vara. När han käkade Sydfransk kotlettrad, så forsvann han bakom ett jättelass med mat. Och så var han för ovanlighets skull tyst. Han ägnade sig åt maten.

Hustruns beröm var mer verbalt:

– Det här får du göra igen, sade hon.

Inspirationen till det här receptet kommer från kokboken Tour de France. Det är en trevlig och opretentiös kokbok som gavs ut för ganska länge sedan – på 80-talet tror jag – av Siv och Key Nilsson. Jag gillar den vänliga stilen. Ibland tar jag fram den och bläddrar, ibland får jag ett ryck och börjar röja runt bland kastrullerna.