Etiketter

, , , ,

kornotto m champinjoner

Risotto kan ibland se ut som mat för människor med leriga stövlar, men smaka som maten på en finkrog. Det är något liknande med ”risotto” gjort på helt korn. Vackert är det inte – men gott!

Kornotto med champinjoner blir mustigt, smakrikt och rejält al dente. Tillsamman med spenat kan det fungera som en vegetarisk ensamrätt. Vill man ha det som tillbehör, så funkar det bäst med smakrikt, stekt kött – om man inte vill återskapa den gamla husmanskosten. Då ska man steka sidfläsk och servera med buljongkokt korn.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 gul lök
smör eller kallpressad rapsolja
450 g skogschampinjoner eller annan svamp.
salt & vitpeppar
5 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong av fond eller tärning
2,5 dl matkorn (förkokt)
1 dl riven smakrik ost, t ex lagrad Herrgård

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skölj eller torka av svampen och skiva den. Fräs löken mjuk i smör eller rapsolja. Lägg i svampen och stek tills vätskan har kokat bort. Salta & vitpeppra.

Lägg i matkornet. Fräs och häll på buljongen (lite extra buljong för att det ska bli en krämig kornotto). Koka 8 minuter eller så lång tid som det står på förpackningen.

När kornen är färdiga ska det finnas lite vätska kvar – som i en risotto. Rör ner den rivna osten.

Om familjen gillade maten? Hustrun och jag åt med god aptit. 15-åringen såg jag inte till – han hade käkat pasta innan. Skyllde på andra aktiviteter, men det kanske bara var skepsis mot det där som ser ut som mat för människor med leriga stövlar…