Etiketter

, , , , , ,

klyftpotatis o småplock

Mat behöver inte alltid vara så vara så ordentligt och allvarligt. Med klyftpotatis som bas kan man sätta ihop en middag där var och en plockar de tillbehör de vill ha.

Vi brukar käka vardagsmaten så här ibland. Då tar vi oftast kokta ägg, hummus, oliver, lite tapasgrönsaker och aioli eller ”yogurt-majonnäs”. Men man kan välja de saker man gillar: rökt skinka eller fisk, sallad, feta, crudité, alltså råa grönsaker.

Det blir lite som att äta tacos. Man kanske ska döpa om klyftpotatis + småplock till vardagsmys…

Klyftpotatis
Sätt ugnen på 225 grader. Skala mycket potatis, det går åt mer än vanligt när potatisen är huvudingrediens. Skär potatisen i klyftor, 4 – 8 per potatis. Koka i 3 minuter, så går det lite snabbare i ugnen.

Lägg klyftorna i en smörad långpanna – gärna på ett bakplåtspapper – så blir det mindre att diska. Klicka över lite smör, salta lätt och sätt in i ugnen i ca 40 – 45 minuter. Vänd runt potatisen ibland. Salta på slutet.

”Yoghurt-majonnäs”
Ett smalare alternativ till aioli är att blanda ca 1,5 dl turkisk yoghurt med 2 – 3 msk majonnäs. Pressa mer 1 vitlöksklyfta. Krydda med ett par tsk fransk senap, salt, svartpeppar och cayennepeppar.