Etiketter

, , , , , ,

aubergineröra

Aubergine är fantastiskt gott och mångsidigt. I fransk aubergineröra mixar man ugnsbakad aubergine med lite vitlök, olja och citron. Det blir en röra där mild aubergine får lite skjuts av kryddor och pigg syra från citronen.

Det här behövs till en liten skål röra:
2 auberginer (500 – 600 g)
lite olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad och riven eller pressad
0,5 – 1 msk pressad citron
ca 3 msk (knappt 0,5 dl) olivolja
salt & svartpeppar

Om man vill:
1 schalottenlök, skalad och hackad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och halvera auberginerna. Salta lite på auberginernas snittyta.

Häll en skvätt olivolja i en ugnsform. Vänd runt auberginehalvorna i oljan. Lägg dem med snittytan ner och ställ in i ugnen tills de är mjuka och helt genombakade. Det tar cirka 40 minuter. Vänd de efter halva tiden, så fastnar de inte så lätt.

Låt auberginerna svalna lite. Gröp ur de med en sked. Lägg aubergineköttet i en mixer tillsammans med vitlöken och lite av citronsaften och olivoljan. Mixa till en slät konsistens. Salta & svartpeppra. Häll i mer olivolja och citronsaft, men smaka dig fram till det du tycker blir bäst.

Om man vill kan man ha i hackad schalottenlök (i så fall från början). Det ger röran lite mer sting, men man förlorar den där lena, milda smaken som ugnsbakad aubergine har.