Etiketter

, ,

grillad fläskkarré

Fläskkarré har oförtjänt dåligt rykte som något man lägger på grillen i brist på annat. Det är synd, för karré är saftigt, smakrikt och marmorerat kött som funkar kanonbra när man går loss med briketter och grilltång.

Marinerar man köttet innan så höjer man smaken flera grader. Har du inte gjort det tidigare? Testa, det får verkligen smakerna att blomma!

Det här behövs till 4 personer:
800 – 900 g fläskkarré i skivor
2 dl rött vin
1 – 2 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor, skalade
2 – 4 krm chiliflakes
en liten skvätt olivolja

salt & svartpeppar

Gör så här:
Grovhacka ”barren” från rosmarinkvistarna. Skiva vitlöksklyftorna tunt. Blanda kryddorna med rödvin och lite olivolja.

Lägg fläskkarréskivorna i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden, knyt ihop påsen och låt det marinera en stund medan du fixar till allt annat – kanske en timme eller två.

Tänd grillen. Grilla karréskivorna tills de är klara. Det tar kanske 10 minuter. Jag brukar skära ett litet snitt i den tjockaste delen och kolla när köttet är genomstekt. Salta & svarpeppra.

Ibland känns det lite fånigt att blogga om mat. Varje gång påstår man att maten är god, att man dricker ett glas vin till maten och att allt är glatt och trevligt…

Orsaken är ganska enkel. Det finns ingen anledning att skriva ner ett recept på pasta med färdig pesto, som vi åt i tisdags. Det finns heller ingen anledning att beskriva de gånger man bråkar om vems tur det är att laga fiskpinnarna. Där någonstans går gränsen mellan personligt och privat.

Så det är faktiskt sant: vi åt fläskkarrén med god aptit och saknade bara en sak – att vi inte hade grillat lite mer.