Etiketter

, , , ,

boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är på något sätt grytornas gryta. Det är nötkött som får koka ihop sig med lök, morot, svamp och vin till en ljuvlig helhet. Grytan är också en rätt som skickat generationer av fransmän nöjda och mätta i säng efter en middag hemma i köket.

Jag passade på att laga den precis när vintern står och tvekar om att slå över i riktig vårvärme; för någon vårmat är det inte.

Det här behövs till 5 – 6 personer:
1 pkt (140 g) bacon i tärningar
900 g högrev i grytbitar
smör eller olivolja
salt & peppar
ca 40 cl rött vin
lite vatten
1 gul lök, skalad
1 + 4 morötter skalade
2 – 3 vitlöksklyftor, skalade
¼ kruka färsk timjan
2 lagerblad
1,5 msk tomatpuré
250 g schalottenlök, skalade
350 g skogschampinjoner, sköljda eller avtorkade + skivade

Gör så här:
Fräs bacon i en stekpanna. Ta upp och lägg det på hushållspapper. Använd samma panna och bryn grytbitarna i omgångar i lite olivolja eller smör. Salta & vitpeppra.

Lägg köttet i en stekgryta tillsammans med 1 gul lök och 1 morot. Häll i tomatpurén. Fräs ett par minuter. Häll i vinet, så mycket att det nästan täcker. Vispa ut stekpannan med lite vatten och häll det i grytan. Pressa i vitlöken. Lägg timjan i en tättslutande te-sil (så är det lättare att ta upp på slutet). Lägg i lagerbladen. Koka på lägsta värme i 2 timmar.

Fräs schalottenlöken i bara lite olivolja. Tärna morötterna, stek dem efter löken. Till sist steker du svampen till all vätska kokat in och den fått lite stekyta. Här behövs lite mer olja eller smör. Krydda också med vitpeppar & bara lite salt.

När grytan kokat 1,5 timmar tar du upp löken och moroten, som nu nästan kokat sönder. Lägg i schalottenlök, morot, svamp och bacon. Koka till allt är färdigt.

Ta upp te-silen med timjan och justera smaksättningen. Ett par droppar soja ger högre smak. Smakar grytan lite fett kan man hälla i ett par droppar balsamvinäger.

Jag tycker att det blir mycket godare om man fräser grönsakerna innan man lägger dem i grytan – och om man låter bli att koka dem mosiga.

Vi åt Boeuf bourguignon den första fredagen i mars. Drack ett glas Cotes du Rhone till maten. Och precis som generationer fransmän vaggade vi mätta och nöjda mot sängen med välfyllda magar.